Maramö en bullerbymyt – Annie Lööf utrotar mjölkbönderna

02 mars 2013

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

▶ ”Bakom kulisserna pågår jakten på Sveriges sista mjölkbönder”
▶ ”Alla de sju riksdagspartierna är egentligen oengagerade i svenskt jordbruk”
▶ 63 procent av lammköttet inporterades under 2010

 

Som för så många andra i min generation vet jag att Lisa och hennes storebröder Lasse och Bosse bor i Mellangården. De bägge systrarna Britta och Anna i Norrgården samt Olle och hans lillasyster Kerstin i Sörgården. Jag kan eller känner igen alla repliker från Astrid Lindgrens Alla vi barn i Bullerbyn.
På ett eller annat sätt finns drömmen om ett soligt Bullerbyn hos de flesta svenskar och det är den som Annie Lööf och Centerpartiet spinner på inför mötet i partiledarens föräldrahem i ett lantligt Småland. Maramö ska dofta ostkaka och nyskurade furugolv med grönsåpa. Fredrik, Göran, Jan och Annie kommer visserligen från olika gårdar eller partier, men kan ändå samsas. Kanske kivas när den politiska leken rasar som värst, men ändå samsas i ett borgerligt fyrspann.
Låt vara att Fredrik alltid sitter på kuskbocken och håller i tömmarna. Symboliskt nog ska de övernatta i de fyra sovrummen bredvid varandra på övervåningen i föräldrahemmet. Sammankomsterna och presskonferenserna blir i byns gamla missionshus under den broderade bonaden som förkunnar att ”Se Guds lamm som borttager all synd”. Ett klart budskap om att de syndiga budskapen om ”månggifte” och ”avskaffad arvsrätt” nu definitivt ska ses som bortsuddade från Centerpartiets dagordning.
Nu är denna traditionellt trygga, lantliga och barnsligt oskuldsfulla scenografi helt falsk. Ett politiskt falskmynteri av värsta slag.
Centerpartiet i armkrok med socialdemokraterna och till förnöjelse för moderaternas industriella storbönder har i decennier medvetet fört en politik som slår ut svenska mjölk- och köttproducenter.

Sverige har bara kvar 4 992 mjölkbönder. På tio år har antalet mjölkbönder halverats, från drygt 10 500 mjölkbönder år 2002. På 25 år har över 25 000 svenska mjölkgårdar lagts ner. Antalet ridhästar har passerat antalet mjölkkor så det är egentligen helt naturligt att man blandar ut nötfärsen i hamburgarna och köttbullarna med hästkött.
Importen av mejeriprodukter mer än fördubblades mellan 2001 och 2011. Enligt statistik från LRF importerades 14, 2 procent av alla mejeriprodukter (omräknad till mjölkråvara) år 2001. Tio år senare var siffran 32, 5 procent.
Av det kött vi svenskar köper i dagligvaruhandeln är ungefär 50 procent av nötköttet, 25 procent av grisköttet och 40-45 procent av charkköttet importerat. Inom storhushållssektorn är siffrorna ännu högre; ca 85 procent, 85 procent och 70 procent. Totalt sett stod importens andel av vår konsumtion för 50 procent av nötköttet, 35 procent av grisköttet och 63 procent av lammköttet under 2010.

”Vi är en del av den globala marknaden och kan inte göra något åt detta”, säger Arla. Kanske det. Men politiken kan göra skillnad. Alla de sju riksdagspartierna är egentligen oengagerade i frågan. Deras ointresse för svenskt jordbruk är lika stort som deras intresse för att pladdra om vikten av närodlat, bra råvaror och bra svensk djurhållning.
Den rustika, trygga och strävsamt lantliga idyll som visas upp i Maramö är bara vackra kulisser som skyler verkligheten. Bakom dessa pågår jakten på Sveriges sista mjölkbönder. Annie Lööf borde i stället ha valt någon häftig krog på Stureplan som tillhåll och mötesplats för den borgerliga alliansen. För visst är det Stureplanscentern som har segrat? Åtminstone när det gäller jordbrukspolitiken.

Göte Kildén

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.