Lägg av nu, kulturministern

28 mars 2013

Böcker, Förstasidan, Politik

Sveriges författarförbund, Svenska fotografers förbund och svenska tecknare protesterar just nu mot att kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth (M), vill ta bort ett system som fungerat sedan 50-talet och som ser till att böckernas upphovsmän får ersättning för att de offentliga biblioteken lånar ut deras böcker gratis. Kulturministern vill göra om ersättningen till bidrag, författarna ska bli bidragstagare.

Vänsterpartiets Lars Ohly och Bengt Berg skriver i en debattartikel om de svenska biblioteken som föremål för omvärldens beundran, som en del av det demokratiska samhällsbygget, att ministern vill ta bort en demokratisk ordning. De ser den bleka ironin i att ministern i veckan invigde världens största barnboksmässa i Bologna. Att Sverige är hedersgäst och att temat är ”Barns och ungas rätt till kultur”.

För om ersättningen görs om till bidrag så blir det inte alls lika självklart att författare ska få pengar för att verken lånas ut. Konsekvensen av det torde bli att färre verk kommer till och kan lånas ut.
Så står vi kanske där en dag med bara minnena kvar av hur det var att ha en central plats fylld av kunskap och fantasi, en plats där ALLA barn och unga har rätt till kultur.
Men Lena Adelsohn Liljeroth vill ha modernitet och transparens. Hon struntar i att ersättningssystemet fungerar. Nytt och moderat ska det vara. Blont och blåögt kanske. Och det är bara en del av alltihop.

Moderaterna skrämmer alltmer. De säger galna saker, genomför galna reformer och kommer ständigt undan med några svansviftningar.
Om författarna blir bidragstagare betyder det inskränkningar i det fria kulturlivet. Och utan fri kultur vet vi vad som händer, det blir mörka tider.

Text och foto:
Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.