Kulturkväll i solidaritet med Syriens flyktingar

23 mars 2013

Förstasidan, Kultur, Nyheter

Två år har gått. Den var den dagen de fredliga protesterna mot Bashar Assads regim i Syrien startade. Bara några dagar senare,18 mars, sköt säkerhetsstyrkorna skarpt mot obeväpnade demonstranter och dödade flera. Sedan dess har protesterna spridit sig över landet, beskjutningar, döda, begravningar, fler döda, nya demonstrationer. Och motståndet har också beväpnat sig.
På tvåårsdagen genomfördes bland annat en kulturafton för solidaritetsarbetet i Årsta Folkets hus, Stockholm.

Kameran vandrade i syriska ruinlandskap. Bilden projicerades på väggen i den tysta mörklagda aulan i Folkets hus, Årsta. Ackompanjerad av stilla och hotande musik rörde sig den vitklädda danserskan framför de sönderfallande höga husen.
Den dansande rörde sig framför bilden, i bilden. Kunde vara stadens ande som desperat försökte krypa in i staden, omfamna ruinerna, klättra uppför dem, sjunka ner framför dem.
Eftersom hon var klädd i vitt smälte hon samman med staden ibland. Smekte de genomskjutna fasaderna, tog färg av dem, var osynlig ibland, genomskinlig ibland, en dödsdans som inte krävde ord.
Det fanns inget levande liv i ruinerna, bara en stridsvagn som vältrade sig in i bild och avslutade med skottlossning.
Nasreen Aljanabi Larsson heter den dansande, och detta inslag i kulturaftonen i Årsta var djupt gripande. Publiken visade också sin uppskattning.

Dansen var ett av många inslag på denna kulturafton, då nära 200 samlades för att minnas den dag för två år sedan när protesterna mot den syriska regimen startade.
Nadia Driai från föreningen Syrien Sverige berättade om föreningens bildande. Den har till syfte att sprida kunskap om läget i Syrien, är religiöst och partipolitiskt obunden, men står på det folkliga upprorets sida mot Assad.
Föreningen vill stödja flyktingarna humanitärt:
– Alla pengar som kommer in denna kväll går till flyktingarna i Syrien.
Anders Wettermark från Socialistiska partiet steg också upp lite senare, överlämnade en hälsning från partiet och ett bidrag till insamlingen på 1 000 kronor.
– Vi, socialister i Sverige, upplever det pinade syriska folkets lidande som vår egen smärta, vi delar det syriska folkets hat mot diktaturen och dess vrede över omvärldens undfallenhet och passivitet. Vi är med i kampen mot förtrycket tills regimens sista mördare besegrats och det syriska folket kan bygga upp ett nytt fritt, demokratiskt och jämlikt Syrien, sa Anders Wettermark.

En tyst minut inledde programmet. Sedan följde en rad framträdanden. Victor Estby läste dagsverser, Fred Lane sjöng till gitarr dagsverser som han tonsatt. Två poeter läste dikter och väckte jubel, Faraj Bayrakdar, som tillbringat många år i syriska fängelser, och Ghayath Almadhoun, båda tolkade på svenska av John Swedenmark, det var Brittakåren och oudspel, och i foajén konstutställning med verk av Zaria Zaradasht och Ali Farzat, samt mat och dryck.
Faraj Bayrakdar var lycklig att se att folk här bryr sig om Syrien och fick en lång applåd när han sa:
– Detta är en revolution, inte inbördeskrig!

Det blev en varm och solidarisk kväll, med både allvar och glädje, för det vidare solidaritetsarbetet med de syriska flyktingarna. Stora salen i Årsta Folkets hus var i det närmaste fullsatt av en engagerad publik, och förhoppningen är att arbetet för flyktingarna fortsätter på bred front. Miljoner är på flykt inom och utom Syrien, under mycket svåra förhållanden, och behoven är oändliga just nu.

Text och foto Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.