Italienska valet skakar Europas politiker

▶Komikern Beppe Grillos ”fem stjärnor” blev största partiet i parlamentet
▶De etablerade partierna gjorde katastrofval
▶”Den jordbävning som skakar Italien skakar också hela Europa”

 

Italien, landet med 63 regeringar sedan andra världskriget, har slagit Europa med häpnad. Kaos, låst läge, nyval, omöjligt att regera. Börserna, inte bara i Europa, får skrämselchock och störtdyker, i alla fall tillfälligt.
Hälften av väljarna röstade på två pajasar (Silvio Berlusconi och Beppe Grillo) jämrar sig en del politiker. En missnöjesröstning utan like, säger andra. Och ett uttryck för detta var det låga valdeltagandet, 75 procent enligt Le Monde, 8 procentenheter mindre än 2008.
Vad som väntar nu är givetvis försök från presidentens sida att få partierna att bilda regering. Det kan bli svårt eftersom en regering måste få stöd i båda kamrarna, deputeradekammaren och senaten.

Europeiska politiker uttrycker oro för att eurokrisen ska få fart igen, när eurozonens tredje ekonomi kanske står utan regering i månader. Även om Pier Luigi Bersani kan dominera kammaren så kan han det inte i senaten, ens med hjälp av samarbete med Mario Monti. Och en italiensk regering måste kunna hantera båda eftersom båda har makt.
I Aftonbladet skriver Wolfgang Hansson bekymrat: ”Efter fyra år av finanskris har Europeiska Centralbanken, ECB, förutspått att det vänder i sommar. Nu riskerar valresultatet i Italien att sätta käppar i hjulet för återhämtningen.”

Den verkliga käppen i hjulet för de nervösa politikerna blev komikern Beppe Grillo som gjorde en kometstart i valet, upp till cirka 25 procent. Han lyckades enligt en rad bedömare ta hem spelet genom att skickligt utnyttja protesterna mot politikerna, raseriet mot alla nedskärningar och den negativa inställningen till EU. Hans parti, de fem stjärnornas rörelse, tycks ha levat genom Internet och dragit till sig många ungdomar. Anhängarna är kända för att intressera sig för miljöfrågor, somliga av dem har arbetat med att rädda vattenförsörjningen undan privatisering.
Valkandidaten och läraren Giuliana di Pillo sa till Observer att ”Våra uppfattningar är under utarbetande, Grillo har aldrig gett oss några order och det kommer han aldrig att göra”.

Arbetslösheten bland Italiens unga närmar sig 40 procent, 11 procent totalt. Förra året sjönk antalet inskriva vid universitet med 50 000, och mer än en miljon nyutbildade akademiker har de senaste 20 åren lämnat Italien för att få arbete. I statistik från november 2012 kommer Italiens unga på fjärde plats efter Grekland, med drygt 57 procents arbetslöshet, Spanien med 56 procent och Portugal, nära 39 procent.

Vid det sista valmötet som Beppe Grillo ledde i Rom samlades enligt vissa uppgifter nära en halv miljon jublande anhängare.
Och det är Grillo, inte längre Berlusconi, som nu skrämmer marknad och investerare, skriver Guardian. Särskilt hans löfte att ordna folkomröstning om att lämna eurosamarbetet och frysa räntebetalningar på statsobligationer.

Valresultatet innebar jordbävning för flera partier: Berlusconis Frihetens folk förlorade mer än sex miljoner röster, alltså minus 46 procent. Bersanis Demokratiska parti tappade 3,5 miljoner, minus 28 procent. Detta tolkas av kommentatorer som att väljarna straffar dessa partier för att de stödde Mario Montis regering, med dess hårda nedskärningar.
Och den som tog hem potten var förstås Beppe Grillo, med åtta miljoner röster, drygt 25 procent. De fem stjärnorna är nu det största partiet i parlamentet.

I höstas mätte Eurobarometern vad italienarna oroade sig för. Det var arbetslösheten, 51 procent, den ekonomiska situationen, 45 procent, och skatterna, 28 procent.
Men, säger Marc Lazar, professor i statsvetenskap, till Le Monde, det här handlar inte bara om Italien. ”I nästan alla europeiska länder använder medborgarna valen för att överlämna räkningen till sin regering som tvingar på dem nedskärningar.”
Han säger också att den jordbävning som skakar Italien också skakar hela Europa: tre svåra kriser ligger bakom: Den sociala kris som regeringen Montis hårda terapi har lett till, inte bara sanering av offentliga finanser utan också ökande arbetslöshet, ökande ojämlikhet och ökande fattigdom. Den politiska kris som pågått i nära tjugo år med ständiga korruptionsskandaler. Och förtroendekrisen gentemot EU.
The Guardian håller med: ”Grillos budskap har gått fram i ett land där tilliten till regering, parlament och media är låg och sjunkande. Enligt färska undersökningar tycker allmänheten i England ungefär samma sak: 88 procent av italienarna litar inte på politiska partier och detsamma säger 80 procent av engelsmännen”.

Gunvor Karlström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.