Fackföreningsman mördad på arbetsplatsen

16 mars 2013

Förstasidan, Utrikes

 

▶Juan Pablo Jiménez, ordförande för elektrikerfacket på företaget Azeta, sköts ihjäl   ▶Förberedde anmälan mot företaget om avtalsbrott och farliga arbetsuppgifter   ▶”En förlupen kula”, ansåg polisen

 

Juan Pablo Jiménez, far till två barn och 34 år gammal hade arbetat tio år på företaget Azeta och var ordförande för elektrikerfacket där. Den 26 februari dödades han på sin arbetsplats.
Polisen konstaterade att han dödades med ett skott mot huvudet, och deras teori är att Jiménez föll offer för en förlupen kula, som inte var avsedd för honom.
Offrets familj, arbetskamrater och medlemmarna i den trotskistiska organisationen Tendencia Socialista Revolucionaria, TSR (Revolutionära Socialist Tendensen) som Jiménez tillhörde, motsätter sig kraftigt denna teori. Jiménez hade hotats många gånger.

I sin mångåriga kamp hade han fått många vänner som minns honom som ” varm, solidarisk, glad och alltid redo att ställa upp för sina vänner och kamrater”. Margarita Peña, fackets juridiska rådgivare, kände honom väl. Hon beskriver fackföreningsledaren som ”oförtröttlig och omutbar”.
Jiménez kropp hittades av arbetskamrater som försökte återuppliva honom på plats och på väg till sjukhuset. Han hade med sig anteckningar om företagets upprepade brott mot gällande avtal, den bristfälliga arbetsmiljön, det farliga arbete som utfördes utan nödvändiga säkerhetsåtgärder, både på Azeta och när deras anställda utförde arbeten åt Chilectra, det ledande elkraftföretaget i Chile.

Arbetskraften består främst av unga män som reparerar ledningar, en lika riskfylld som dåligt betald sysselsättning. Företagets policy handlar om osäkra anställningar, farliga arbetsmoment, godtyckliga uppsägningar och ett konsekvent ignorerande av dialog med arbetarnas organisation.
Förra året kostade företagets girighet Richard Trincado livet, och bland många incidenter nämner Margarita Peña att en arbetare föll från fem meter. ”Med livet som insats” summerar hon arbetet på Azeta.
De senaste veckorna hade motsättningarna nått kulmen.

Jiménez höll på att förbereda det sista mötet innan han skulle träffa Arbetsdomstolen och Arbetsministeriet, där han dagen därpå skulle anmäla alla missförhållandena, 52 anmälningar totalt.
Det skulle bli det hittills största bakslaget för företaget. Den dokumentation facket hade samlat talade sitt tydliga språk. Bevis fanns i överflöd.
Det var just denna dag en kula träffade Juan Pablo Jiménez.
Mordet filmades av företagets kameror. Polisen drar en snabb slutsats: det kan inte vara något annat än en ”förlupen kula” från det fattiga området ”La Legua”som ligger granne med Azeta.
Chefen för företaget bekräftar: ”Här flyger alltid kulor”, och den enda meningen fångade hans syn på företagets skyldigheter när det gäller säkerhet på arbetsplatsen.

Polisens teori delas inte av åklagaren som ser polisens slutsats som en av många.
Nu kommer processen om mordet på Jiménez att rulla på. Ximena Acevedo, offrets änka, upprepar gång på gång till de få medier som gjorde sig besväret att ta sig till parets bostad: ”Jag känner till arbetsplatsen och där min man föll skulle sällan en kula hitta fram”, och vidare: ”Mordhot mot min man trappades upp på senare tid.”
Och samtidigt med pressens svala intresse för fallet rullade mobiliseringen via mobiltelefoner och Facebook. Stora demonstrationer vid begravningen följdes av flera.
Landets LO, CUT (Central Unitaria de Trabajadores), var tydligt när man genom ordföranden Bárbara Figueroa ställde krav på en trovärdig undersökning där ”alla fakta ska tas på allvar”, det vill säga hoten mot Jiménez.
– Det har blivit en institution i Latinamerika med mord på fackliga ledare, med Colombia, Honduras och Guatemala som främsta exempel. Vi ska se till att Chile inte hamnar på denna lista.

Och det var de stora protesterna som tvingade den så sömniga senaten att ta upp fallet och kräva ”noggrann undersökning”. Allt detta i skarp kontrast med regeringens och pressens agerande innan protesterna.
Under demonstrationerna dominerade t-shirts med ”Alla är vi Pablo Jiménez, sanning och rättvisa!”

Kamraterna i TSR säger: ”Hedra minnen av kamraten Jiménez genom att fortsätta hans kamp. För enhet, för att förena de splittrade arbetarna i företag med vidriga arbetsförhållanden som lägger ut arbete på entreprenad. Just sådana arbetares närvaro på demonstrationerna tyder på detta!”

Emilio Quintana

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.