Den som är tyst nu…

21 mars 2013

Förstasidan, Kultur, Nyheter

Ibland känns Sverige som så väldigt mycket ”välkommen till 30-talet” att det ger kväljningar. Så har det förvisso varit länge, men det har liksom skavt lite extra på sista tiden. Och då bortsett från Sverigedemokraternas olika klavertramp, deras politik talar ju om var de står redan innan de börjar snacka järnrör.

Nej, det som skaver extra är till exempel flera av de märkliga uttalandena från “kultureliten” under höstens debatt om vem som har rätt att definiera vad som är rasistiskt och kränkande.
Det som skaver är rasismen när den blir rumsren.
Det är när polisen använder sig av rasprofilering därför att det helt enkelt bara är något som har börjat ingå i deras arbetsuppgifter.
Det är en migrationsminister som måste anse att han lever i ett samhälle där det är helt okej att tala om asylsökande och papperslösa som volymer, jämföra dem med kriminella och tala hyllande om ”blonda och blåögda”, och som dessutom får rätt i sitt antagande eftersom hans uttalanden inte får konsekvenser för honom själv, inte leder till det som borde vara självklart: att han sparkas från sin post.
Det inte bara skaver, det kräver handling. Demonstrationer, manifestationer, samtal på arbetsplatser, i skolorna…fingret på den ömma punkten hela, hela tiden.

Och det sker ju, det är det som är så bra.
Det är inte tyst. Inte helt.
Det finns folk med stämband.
I Stockholm finns möjlighet att använda dem nu på lördag. Då blir det antirasistiskt forum i ABF-huset på Sveavägen, med start klockan 12.00. Det är fri entré och alltså bara att kliva in för den som är i stan.
Journalister, författare, aktivister och fackligt aktiva ska diskutera frågeställningar som ”Vad kan vi göra åt det rasistiska näthatet?”, ”Hur påverkas barnen av rasstereotyper i barnkulturen?” och ”Behöver vi fler politiska konflikter för att rasism och högerpopulism inte ska breda ut sig?”

Förhoppningsvis har migrationsministern tvingats avgå utan hedern i behåll innan lördag. Men det räcker ju inte. Han är bara en av beståndsdelarna i den oheliga, eller varför inte säga skenheliga, Alliansen. Han är ett symptom som visar på tidsandan och var de som styr landet står.
DET är på allvar läskigt.

Rasismen frodas år 2013 och varje antirasistiskt forum behövs.

Text och foto:
Emma Lundström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.