Sverige hyllas för att ha vågat slakta sina heliga socialistiska kor

06 februari 2013

Debatt, Förstasidan, Kommentar, Nyheter

Den pågående slakten av den svenska välfärdstatsmodellen hyllas nu i den internationella affärstidningen the Economist. I två jätteartiklar med rubrikerna “Norrskenet” och “Den nya supermodellen” (illustrerat med en bild på en blond viking) lyfts det nya nyliberala Sverige fram som ett föregångsland för kapitalismen: Det bästa sedan Storbritannien under Margaret Thatcher !?
“Det är en tyst (höger)revolution som nu pågår i Sverige”, med bland annat privatisering av skola och sjukvård, det som tidigare var otänkbart i den tredje vägens land. “Stockholms gator har översköljts av blod från heliga kor” skriver the Economist glatt, när den gamla “svenska socialismen” slaktas till förmån för marknaden.

Allt är dock inte perfekt, skriver the Economist, och påpekar att fortfarande är “den offentliga sektorn alldeles för stor” och “skatterna är fortfarande för höga” och “för många människor, speciellt invandrare, lever fortfarande på bidrag”.
Nej, allting är definitivt inte perfekt i Sverige. Vi har den högsta arbetslösheten i mannaminne, och sociala skyddsnät som har urholkats till den grad att även om de ser ut att fortfarande finnas där så faller man igenom det tunna nätet när man verkligen behöver det.
Sverige må för närvarande klara sig bättre ekonomiskt än till exempel Grekland och Spanien, men om man jämför med hur Sverige var innan de heliga korna slaktades, så är vi idag inget föregångsland.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.