Stalingrad blev början på slutet för Nazityskland

02 februari 2013

Förstasidan, Kommentar, Nyheter, Utrikes

Idag är det 70 år sedan nazisterna förlorade slaget vid Stalingrad, vilket blev början på slutet för Nazityskland. “De politiska och psykologiska vinsterna av Stalingrads befrielse sträckte sig långt utöver de omedelbara militära resultaten. Det ledde till att en stor del av den tyska officerskåren och borgarklassen, för att inte tala om en stor andel av det tyska folket, tappade tron på att Tredje riket fortfarande skulle vinna kriget” skriver Ernest Mandel i sin bok om andra världskriget.

Det var dock en dyrköpt seger för ryssarna. “Omfattningen av slaget om Stalingrad kan förstås bättre, om man påminner sig att de sovjetiska förlusterna vid denna enda drabbning var större än USA:s förluster under hela andra världskriget” påpekar Ernest Mandel och fortsätter:

“Röda arméns försvar av storstaden vid Volga improviserades under närmast panikartade förhållanden. Men i och med att arbetarna i denna jättelika industristad deltog antog försvaret snabbt storslagna proportioner. Våg efter våg av tyska anfall intog nästan hela staden men hindrades varje gång av att Röda armén och Stalingrads arbetare gick till motangrepp och höll fast vid en del av sin stad – en fabrik, ett brohuvud. Deras långvariga och hjältemodiga motstånd gjorde det möjligt för den sovjetiska generalstaben att förbereda en motoffensiv.”

Stalingrad döptes 1961 om till Volgograd som ett led i Chrusjtjovs avstalinisering.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.