Spanien: Korruption, kollaps och upplösning?

07 februari 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

foto: FLICKR: POPINCINIO CC-BY-SA

 

I krisens Spanien hölls i helgen enorma demonstrationer mot premiärministern Mariano Rajoys korruption. Eller rättare sagt, demonstrationer hölls mot att premiärministern förnekar att han är korrupt.
Det var i lördags som premiärministern Mariano Rajoy, ledare för högerpartiet Partido Popular, gick ut i TV för att förneka anklagelser om att han i flera år regelbundet har tagit emot mutor från näringslivet. Pengarna från bland annat byggbranschen ska ha slussats till honom genom hans parti och betalats ut som en hemlig svart lön.

Anklagelserna har pågått länge och efter en artikel i tidningen El País i förra veckan, som påstås bevisa att en sådan här hemlig lön till premiärministern faktiskt existerade, kände sig Mariano Rajoy tvungen att bryta sin tystnad och gick i lördags ut i TV för att möta anklagelserna med en förnekelse. Han lovade också att han ska låta sig bli granskad, alla papper ska upp på bordet inklusive Rajoys självdeklaration och partiets bokföring. Men man kan fråga sig vad det skulle finnas för papper om utbetalningarna har skett svart – svarta pengar brukar inte bokföras eller tas upp i självdeklarationen.

Folket uppskattade heller inte Mariano Rajoys TV-tal, och på söndagen samlades hundratusentals människor till massiva demonstrationer i Madrid, Barcelona, Alicante, Valladolid, och Sevilla och krävde hans avgång under paroller som: ”Du är Spaniens skam” och ”Du ska få betala för din korruption med fängelse”.
I Madrid slöt kravallpolis upp utanför Partido Populars partihögkvarter för att se till så att byggnaden inte stormades.
Oppositionsledaren Alfredo Pérez Rubalcaba från socialdemokraterna har också anslutit sig till protesterna och kräver att Mariano Rajoy ska avgå.

Spanien är ett av de värst drabbade länderna i krisens Europa, arbetslösheten ligger nu på över 26 procent och ekonomin håller på att kollapsa. Frågan är vad som ska hända i Spanien, och med Spanien.
I Katalonien växer rösterna som kräver självständighet från Spanien. Historiskt sett är katalanerna ett förtryckt folk som speciellt under Francofascismen förbjöds att tala sitt eget språk och uttrycka sin egen kultur. En progressiv nationalism för självständighet har därför alltid funnits, men idag är Katalonien en av de mera välmående delarna av Spanien, vilket numera är den huvudsakliga drivkraften för katalaner som vill bryta sig loss ur Spanien och bilda en egen stat. Katalanerna vill inte längre betala skatt till centralmakten i Madrid, speciellt inte om politikerna där är korrupta.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.