Socialistisk president återvald i Ecuador

23 februari 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Ecuadors socialistiske president Rafael Correa behåller makten efter söndagens val. Med närmare 60 procent av rösterna blev han omvald för en tredje mandatperiod. Correas utmanare, högerledaren och bankmannen Guillermo Lasso, fick runt 23 procent av rösterna.
Rafael Correa, som styrt Ecuador sedan 2007 är ledare för Alianza PAIS (Alliansen för ett Stolt och Självständigt Fosterland) som är ett koalitionsparti med allt från vänsterradikaler till socialliberaler.

Rafael Correa är populär bland en majoritet av Ecuadors befolkning eftersom han har använt landets oljeinkomster till en lång rad sociala projekt som har höjt levnadsstandarden för de flesta, inte minst landets många fattiga. Rafael Correas regering har prioriterat utbildning och sjukvård samt satsat på att förbättra infrastruktur och bostäder i eftersatta områden. Men hans motståndare menar att Rafael Correa har blivit maktfullkomlig och att han inte längre tål kritik vare sig från medarbetare eller i medier.

I sitt segertal hyllade den omvalde ecuadorianske presidenten Venezuelas cancersjuke vänsterpresident Hugo Chávez, som precis återvänt till Venezuela efter sin senaste cancer­operation på Kuba, och som nu säger sig må bättre.
– Ingenting kan stoppa den här revolutionen. Vi skapar historia, sade Rafael Carrea i sitt segertal och citerade Chávez själv.

Rafael Correa har också trotsat USA, Storbritannien och Sverige genom att erbjuda asyl för wikileaksgrundaren Julian Assange, som tills vidare håller sig på Ecuadors ambassad i London för att undvika att bli gripen av brittiska polisen och utvisad till Sverige på misstankar om sexualbrott.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.