Öppen kris i Tunisiens styre

23 februari 2013

Förstasidan, Kommentar, Utrikes

▶ Mordet på oppositionsledaren Chokri Belaïd ledde till stora demon­strationer ▶Tunisiens premiärminister lämnar in avskeds­ansökan ▶ Öppen kris inom det styrande partiet Ennahda och regeringen

Tunisiens premiärminister Hamadi Jebali lämnade in sin avskedsansökan till presidenten i tisdags. Försöken att bilda en teknokratregering hade alltså misslyckats. Hans eget parti, det styrande islamistiska Ennahda, stödde inte förslaget.
Mordet på oppositionsledaren Chokri Belaïd 6 februari utlöste stora protester och en politisk kris inom regeringen.
Alain Krivine och Dominique Lerouge kommenterar här läget i Tunisien.
De som beställde mordet på Chokri Belaïd ville bli av med en av revolutionens symbolgestalter. Han satt i ledningen för Watad (Enade demokratiska patrioters parti), ett av de viktigaste partierna inom den radikala vänstern, och var en av ledarna för Folkfronten som hela tiden har kritiserat regeringens manövrerande för att få till stånd en ny diktatur.
Chokri Belaïd är också en av de jurister som försvarade de anklagade från gruvorna i Gafsa. I hans parti finns många aktivister som också är aktiva i den stora fackliga centralorganisationen UGTT. Det är alltså ingen slump om islamisterna har drivit fram en hatkampanj mot honom.

Ennahda bär det fulla ansvaret. Rörelsen har lett kampanjen mot Chokri Belaïd från moskéerna och i media. Dess regering har inte velat upplösa de miliser som attackerade UGTT:s fackliga högkvarter 4 december. Dagen före sin död förklarade Chokri Belaïd i TV att han kände sig personligen hotad, särskilt efter det våldsamma angreppet mot hans partis kongress några dagar tidigare.
Ennahda har idag förlorat all legitimitet. Det har fullföljt den nyliberala politik som funnits på plats i åratal, och alltså inte hållit ett enda av de ekonomiska och sociala löften det utfärdat.
Ennahda har utfört mängder av attacker mot medborgerliga friheter och särskilt mot kvinnornas friheter. Det har också fortsatt med den nepotism och korruption som pågått under den tidigare kupp-presidenten Ben Ali. Det är alltså ingen slump att hundratusentals demonstranter nu tågar på gatorna och ropar de kända slagorden från januarirevolutionen 2011: ”Försvinn härifrån”, ”Folket vill att regimen faller”.
I förhoppningen att kunna rädda skutan tar premiärministern nu fram tanken på en politiskt obunden teknokrat­regering regering för att sköta det löpande tills nästa val. Men de som regeringen presenterar som sin hårda flygel inom partiet vägar absolut denna lösning. Resultatet är en öppen kris inom Ennahda och regeringen.

Vad ska den nuvarande regeringen ersättas med? De krafter som samlats bakom Nida Tunes (initiativ bildat i april 2012, därefter parti) framställer sig som det enda möjliga alternativet. Där finns, huller om buller, den förre premiärministern Caïd Essebsi, många funktionärer från Ben Alis parti, och vissa centerströmningar. Problemet för Nida Tunes är att det håller sig till den nyliberala politik som styrt i tiotals år. Alltså kan det inte komma med någon lösning på tunisiernas främsta problem: arbetslöshet och prishöjningar, särskilt i de fattigare trakterna av inlandet.

Som reaktion på mordet bildades snabbt en ”Koordination för Tunisiens räddning”. Oppositionen mot Ennahda har nu detta problem: ska denna koordination, som innefattar Nida Tunes, bilda bas för en provisorisk regering? Eller ska man först dra upp ett akut program för de ekonomiska och sociala krav som majoriteten av befolkningen ställer, och bygga en regering på detta? Ett sådant steg skulle utesluta de nyliberala kapitalistkrafterna, alltså också Nida Tunes.

Denna diskussion pågår just nu inom den tunisiska vänstern.

Alain Krivine,
Dominique Lerouge

Tidigare publicerad i Hebdo Tout est à nous!

Övers. Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.