Ojnareaktivist inför rätta

05 februari 2013

Förstasidan, Miljö, Nyheter, Politik

I skrivande stund, tisdag eftermiddag, pågår en manifestation utanför Gotlands tingsrätt i Visby. En manifestation, som för den som befinner sig på annan ort och inte kan delta, minner om doften av skog och uppvärmd hällmark, om knotiga tallar, hotfulla skogsavverkningsmaskiner, och poliser, massor av poliser.
Människorna utanför tingsrätten har samlats till stöd för arkitekten Daniel Heilborn, som står åtalad för ”ohörsamhet mot ordningsmakten”. Ohörsamheten ska enligt åtalet ha skett i samband med att Stockholmspolisen blev inkallad när kampen om Ojnareskogen stod på sin spets i september 2012.

Daniel Heilborn själv har sagt till Gotlands Tidningar att han inte tycker att han gjorde något olagligt när han klättrade upp i ett träd för att hindra avverkningen av skogen i storföretaget Nordkalks planerade täktområde vid Ducker i Bunge på norra Gotland. Samtidigt ser han fördelar med rättegången eftersom han tänker ta tillfället i akt att ifrågasätta polisernas agerande.
På Facebooksidan för manifestation meddelas också att han planerar att berätta om hur han och många andra försökte informera poliserna på plats i skogen om att deras insats hjälpte Nordkalk och Mellanskog att genomföra ett miljöbrott.
Den som var i skogen när allt detta hände kunde följa hur aktivisterna försökte upplysa poliserna både genom samtal och genom att dela ut informationsblad med fakta i målet. För många av dem var det uppenbart att polisen inte visste så mycket, till exempel om hur stor areal som Mellanskog hade tillstånd att avverka för Nordkalks räkning. Daniel Heilborn tänker bland annat upplysa tingsrätten om det föreläggande som utfärdades av Länsstyrelsen, och som bekräftade att för mycket skog avverkats.

Samtidigt som manifestationen och rättegången pågår finns, på helagotland.se, en enkät med frågan: ”Gjorde de rätt som trotsade ordningsmakten?”, än så länge har 839 personer svarat, och om deras svar är något att gå på så anser 63 procent att aktivisterna gjorde helt rätt. Nätsidan varnar dock för att resultatet av undersökningen bör tolkas med viss försiktighet, en varning som ju har visat sig också går att applicera på Nordkalks undersökningar av hur grundvattnet kommer att påverkas av det planerade kalkbrottet.

Text och foto: Emma Lundström

Tidigare i Internationalen:

Manifestation mot gruvboomen: “Vi får betala. Allting försvinner”

Ojnare: på kort eller lång sikt?

När kakan är äten är den borta

Ojnarerörelsen fortsätter

Gruvmotståndets röster möttes i Stockholm: “Slaget ska inte gå förlorat”

Vad sker i Cajamarca?

Bädda inte för miljökatastrofer

Gruvboomen: Fritt fram för utarmning!

HD ger andrum för Ojnareskogen

Budkavlen från Ojnareskogen till Kebnekaise: ”Tillsammans är vi starka”

Möte om Ojnareskogen i Visby: ”Misshandlad natur slår tillbaka”

Efter Högsta Domstolens beslut: Oklart läge för Ojnareskogen

Grundvattnets liv och Högsta Domstolens ord

Stor uppslutning i Ojnareskogen: Avverkningen stoppad

Ojnareskogen: Nu står striden

Ojnaremanifestation i Stockholm: ”Folk måste förstå vad det är man låter ske”

Folkuppror i Ojnareskogen: ”Det här är en rättsskandal”

”Titan ska inte brytas i Pondoland”

Ojnareskogen: Situationen är akut

”Vi är inte immuna mot korruption”

Hoppets försvarare ger inte upp

Hotade Ojnareskogen: en global angelägenhet

Gotland: Tältprotest mot kalkbrytning

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.