Kvinnornas krig

25 februari 2013

Böcker, Förstasidan, Kultur

Svetlana Aleksijevitj (foto Margarita Kabakova / Ersatz)

 

Vi i väst får sällan höra de ryska rösterna om andra världskriget. Än mindre kvinnliga ryska röster. Svetlana Aleksijevitjs bok Kriget har inget kvinnligt ansikte är därför unik, och dessutom en skildring med skönlitterär kvalité.

“Jag har aldrig tidigare stridit mot kvinnor”, säger en tysk soldat som tillfångatagits av ryska kvinnliga soldater: ”Ni är vackra allihop … Men vår propaganda påstår att det inte är kvinnor, utan hermafroditer, som kämpar i Röda armén.”
Svetlana Aleksijevitjs bok Kriget har inget kvinnligt ansikte är historien om de sovjetiska kvinnliga soldaterna som aldrig har berättats förut. Deras egna ocensurerade berättelser.
– Jag växte upp i en vitrysk by efter andra världskriget och det fanns inga män kvar eftersom alla hade stupat. Därför var det bara kvinnornas historier om kriget som jag hörde när jag växte upp, berättar Svetlana Aleksijevitj när hon gästade Söderbokhandeln i Stockholm i vintras.
– Men kvinnornas röster hördes aldrig i de officiella berättelserna om kriget, säger hon, och förklarar varför hon var tvungen att skriva sin bok om kvinnorna i Röda armén. En bok som bygger på tusentals intervjuer samlade under 30 års arbete och som nu har publicerats i en tredje helt ocensurerad version på ryska, och för första gången på svenska.

En miljon unga kvinnor anmälde sig frivilligt till sovjetiska försvaret när kriget bröt ut och stred som soldater vid fronten eller arbetade som sjuksköterskor. Ofta var det välutbildade flickor som ställde upp. Trettiotalet i Sovjet var en period som, trots Stalinterrorn, också präglades av industrialiseringens framtidstro och de nya idéerna om rättvisa och jämställdhet. En ny generation kvinnor gick ut i arbetslivet med samma lön som männen. Många unga kvinnor kände därför att det också var deras plikt att precis som männen gå ut i kriget.

Till en början försökte militärledningen avvisa de kvinnor som ville ta värvning. ”’Och vad är detta för en Tummelisa? Borde du inte åka hem till mamma och växa till dig lite?’ Men jag hade inte längre någon mamma. Mamma hade dött i ett bombanfall”, berättar en ung kvinna som stod på sig. Och i takt med att nazisterna trängde allt djupare in i Sovjetunionen blev de kvinnliga frivilliga allt mer välkomna som soldater i armén.

Det är ingen enhällig historia. Kvinnorna har upplevt kriget på olika sätt. Vissa berättar hur svårt det var att döda. Andra hur skönt det kändes att få skjuta nazister som dödat deras familjer. Vissa berättar att de efter kriget aldrig mer kunde älska utan blev levande döda. Andra berättar hur kriget lärde dem att älska och uppskatta livet varje dag. Någon berättar hur menstruation helt upphörde under kriget. En annan berättar hur 200 kvinnliga soldater under en marsch samtidigt fick sin mens så att vägen färgades av blod i brist på bindor. Vissa berättar att de behandlades nedsättande av sina manliga kolleger i armén. Andra berättar att de varken tidigare eller efter var så uppskattade och respekterade som när de var i armén.

Men alla ger de samma bild av hur de upplevde tiden efter kriget. När kriget var slut och historien skulle skrivas var det männens version som gällde. Kvinnorna glömdes bort. Eller ännu värre, möttes med förakt. Värst var föraktet som de kvinnliga soldaterna möttes av från de kvinnor som inte hade varit soldater och som kallade dem ”fälthoror”.

Det har tagit 40 år innan de fick prata. Svetlana Aleksijevitj har lyssnat och sammanställt deras berättelser. 27 miljoner sovjetmedborgare dog i andra världskriget, vilket kan jämföras med de runt 300 000 amerikanska soldater som stupade. Det var huvudsakligen tack vare Sovjets enorma uppoffringar som Hitlers arméer besegrades. Trots det får vi i Väst nästan aldrig höra de ryska rösterna om detta krig, än mindre kvinnors röster. Svetlana Aleksijevitjs bok är ett unikt dokument som nu finns på svenska. Dessutom en skildring med skönlitterär kvalité.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.