Karl XII står staty i Sovjet

08 februari 2013

Förstasidan, Krönika, Kultur

Transnistriens statsvapen. foto: Per Leander

Transnistriens statsvapen. foto: Per Leander

 

För alla svenskar är väl ordet Bender bekant från Karl XII och Kalabaliken i Bender. Frågan är dock hur många svenskar som vet var staden Bender egentligen ligger, det känns väl mest som en orientalisk sagoplats. Inte heller är det nog så många som tänker på att Bender i mer än tre år i praktiken fungerade som Sveriges huvudstad.

Nu är det 300 år sedan Kalabaliken i Bender ägde rum 1713. Karl XII hade efter förlusten mot Peter den store i slaget vid Poltava 1709, flytt till denna lilla stad vid floden Dnestr i Bessarabien som då var en del av det ottomanska riket. Turkarna var också i krig mot Ryssland så de välkomnade den svenske kungen som allierad.
Karl XII och runt tusen av hans svenska soldater bodde i Bender i tre och ett halvt år, tills turkarna till sist tröttnade, bland annat för att svenskarna samlade på sig allt större skulder. Men när sultanen till sist efter många års krig med Ryssland lyckades sluta fred med Peter den store, passade det sig inte längre att Peters ärkefiende Karl bodde hos turkarna.

Kalabaliken i Bender utbröt i februari 1713, då turkarna till sist jagade ut Karl XII och de andra svenskarna ur staden. Kalabalik betyder folksamling på turkiska, men har på svenska snarare fått betydelsen tumult eller oreda.
Det skulle egentligen inte ha behövt bli så våldsamt för sultanen hade beordrat sina soldater att avhysandet skulle gå väldigt artigt till och den svenske kungen fick absolut inte skadas. Men Karl XII och hans soldater sköt och högg vilt omkring sig och hade ihjäl ett femtiotal av de stackars turkarna.

Men frågan var som sagt var Bender egentligen ligger. Jag var där i somras och man kan säga att Bender minst sagt är en omstridd stad än idag. Officiellt ligger staden i östra Moldavien, men i verkligheten ligger Bender i den moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien, en stat med en halv miljon invånare som inte erkänns av några andra stater, trots att den har en egen armé, egen flagga och en egen valuta.
Transnistrien är inte heller vilken utbrytarrepublik som helst utan dessutom den sista Sovjetrepubliken.

Karl XII i Bender. foto Per Leander

När Sovjetunionen i slutet av åttiotalet började upplösas förklarade Moldavien sig självständigt från Sovjet. Men Transnistrien på andra sidan floden Dnestr i östra Moldavien, där majoriteten av landets ryskspråkiga befolkning bodde, ville förbli en del av Sovjetunionen och kämpade för att hålla sig kvar. När Sovjet och kommunismen till sist upphörde att existera 1991, valde Transnistrien att bilda en helt egen sovjetrepublik som till denna dag med stolthet ser sig som den sista kvarlevan av det som en gång var ett enormt rött imperium styrt från Moskva.

Det utbröt ett krig mellan Moldavien och Transnistrien 1990 och de flesta striderna ägde runt i just Bender som är gränsstad vid floden, med ett par tusen stupade. Officiellt är det fortfarande krig, men det har varit vapenstillestånd sedan 1992, då ryska och ukrainska fredsbevarande styrkor gick in, och de finns kvar och vaktar bron över floden Dnestr än idag.

Du måste ha visum för att komma in i Transnistrien, vilket du kan söka vid gränsen, men om du inte talar ryska blir det nog svårt. Landet är ökänt för sin korruption, och det där med kommunism är inte längre så aktuellt. Transnistrien styrs helt av familjen Smirnov som dominerar både politiken och ekonomin genom att äga i princip alla företag.
Huvudstaden heter Tiraspol och Bender är Transnistriens näst största stad. Tiraspol var trevligt, men Bender är en trist och smutsig industristad.

På Leningatan i Bender står faktiskt Karl XII staty. Han är betydligt mindre än Leninstatyn som står på samma gata. Och medan Lenin är sig lik, ser Karl XII lite konstig ut i våra svenska ögon. Här har han långt hår och skägg, till skillnad från den skallige och renrakade Kalle Dussin som vi är vana vid i Kungsan i Stockholm.

Per Leander

 

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.