Hyllad för att ha stoppat tredje världskriget

25 februari 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Den 73-årige pensionerade röda arméöversten Stanislav Petrov har tilldelades det tyska fredspriset Dresden-Preis, för att han med största sannolikhet stoppade tredje världskriget från att bryta ut 1983. Det var i alla fall vad prisutdelaren Heidrun Hannusch sa vid ceremonin den 13 februari på årsdagen av terrorbombningen av Dresden.
– Vi anser att Stanislav Petrovs stordåd ska gå till historien som en av de senaste decenniernas viktigaste handlingar till hjälp för att bevara freden. Vårt pris skiljer sig från andra pris eftersom det inte går till personer som har löst konflikter, utan tilldelas den som har hindrat att en allvarlig konflikt har brutit ut. Och det faktum att herr Petrov hindrade det tredje världskriget bevisar att han är en värdig vinnare av det här priset, förklarade hon.

Stanislav Petrov var mera ödmjuk.
– Jag gjorde inget hjältemodigt. Jag känner mig inte som någon hjälte. Jag gjorde bara mitt jobb, och det visade sig vara rätt, sa Stanislav Petrov när han tog emot priset.
Det var den 26 september 1983, när Stanislav Petrov vakttjänstgjorde vid den sovjetiska radarövervakningsstationen Serpuchov-15 i Moskvaregionen, som hans datorer plötsligt började varna om att USA hade skickat iväg fem kärnvapenmissiler på väg mot Sovjetunionen. Enligt föreskriften skulle Petrov vid ett sådant alarm omedelbart slå tillbaka och låta skicka iväg sovjetiska missiler mot USA. Men Stanislav Petrov valde att inte atombomba USA, utan hoppas att det rörde sig om ett falsklarm.

Egentligen var det inte otroligt att krig skulle bryta ut vid den här tidpunkten, då kalla kriget var som allra varmast på länge. Under Ronald Reagans ledarskap hade den amerikanska hetsen ökat mot Sovjet som ”ondskans imperium”, och ryssarna hade samma månad skjutit ner ett sydkoreanskt flygplan. Det fanns spänningar i luften och en allvarlig risk för konfrontation mellan de båda kärnvapenmakterna.

Men Petrov drog slutsatsen att de fem amerikanska missilerna, som hans dator påstod var på väg mot Sovjet, var för få för att det skulle röra sig om en riktig attack, så han ignorerade larmet istället för att svara med en mottattack. Beslutet visade sig korrekt för det hade blivit ett datorfel till följd av ett ovanligt väderfenomen, och inga missiler hade avfyrats från USA. Händelsen hölls hemlig i lång tid och blev känd för allmänheten först år 1998.

Dresdenpriset instiftades 2010 i samband med 65-årsminnet av de allierades terrorbombning av Dresden 1945, en attack vid andra världskrigets slutskede som många bedömer som onödig och huvudsakligen drabbade civila.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.