Häst i lasagne i Sverige – i EU sprider sig skandalen

15 februari 2013

Förstasidan, Kommentar

▶ Europeiska ministrar i krismöten ▶ Företag vill stämma varandra för bedrägerier ▶Inspektioner på företag som handlar med kött

 

Islandshäst foto:Trey Ratcliff

Det duggar av inspektioner på köttföretag, miljontals indragna matportioner från butiker, krismöten med rader av ministrar, beskyllningar för bedrägerier hit och dit. Spåren av hästkött som borde vara oxkött som hittats i fryst färdiglagad mat blir en alltmer intrasslad historia.
Annika Ström Melin skriver i en ledare i Dagens Nyheter att i Metz ”beställer företaget Comigel ett parti kött från ett annat franskt bolag, som kontaktar en underleverantör på Cypern, som söker upp ett företag i Nederländerna, som vänder sig till ett bolag i Rumänien, som sänder hästkött till företaget i södra Frankrike, som skickar det vidare till livsmedelsföretaget i Metz, som levererar färdig lasagne till Findus, som skickar maten till butiker över hela Europa”.
Kortare än så kan det inte sägas. Men vad hände? Ännu i skrivande stund, onsdag, har ingen av de inblandade företagen erkänt att de bytt etiketter på köttet. När förvandlades häst till oxe?

Det är i och för sig ingen skillnad på att äta hästkött och annat kött. Men livsmedel ska märkas med rätt innehåll. Vad som oroar över hela Europa är: hur svårt är det egentligen att spåra livsmedel tillbaka till källan? Det kan vara viktigt i vissa fall, till exempel om en smitta behöver spåras. Konsumentorganisationer i Frankrike, bland annat l’UFC-Que Choisir, anser att fallet avslöjar hur bräcklig hela spårfunktionen är.
Jean-René Buisson är ordförande i franska livsmedelindustrierna riksförbund och hävdar däremot bestämt att det här handlar om bedrägeri och att ”kontrollsystemet är bäst i världen”, ”vi har 200 gånger färre kvalitetsincidenter per 100 miljoner invånare i Europa jämfört med USA”.

Juristerna på företagen sliter just nu med frågan om vem som ska stämmas. På Findus Nordic vill man polisanmäla det franska bolaget Comigel. Vd sa 10 februari att ”i kontraktet står att köttet i lasagnen är oxkött från Tyskland, Österrike eller Frankrike”. Och så här får det inte gå till anser han.
Hoten om stämningar och åtal följer också tillverkningskedjan, enligt principen råttan på repet, där företag anser sig vara lurade av den närmast föregående partnern… Det franska bolaget Spanghero som levererade lasagneköttet vill i sin tur ha ett åtal mot den rumänska producenten.
Så vem blir sittande med Svarte Petter? Och vad finns i alla andra färdiglagade produkter…?

Först i tillverkningskedjan finner man Rumänien. Därifrån kommer det ursprungliga köttet, enligt alla rapporter. Franska tidningar berättar att den kände miljöaktivisten José Bové som numera sitter i EU-parlamentet för de franska Gröna, kräver en europeisk utredning. Hans förklaring är att det har blivit förbjudet med hästkärror på de stora vägarna i Rumänien, och att priset på hästkött därför har rasat.

Enligt FN-statistik fanns över 800 000 hästar i Rumänien år 2006. År 2011 var de drygt 600 000. Cirka 150 000 skulle ha försvunnit. Men priset på hästkött i Rumänien är inte mycket lägre än i Frankrike hävdar en Le Monde-blogg: 2,2 euro per kilo år 2012 och i Frankrike samtidigt mellan 2,29 och 2,44 euro. Inga stora skillnader alltså. Är detta förklaringen?

Franska myndigheter inspekterade i veckan flera företag, och republikens president François Hollande har uttalat sig om ”oacceptabelt beteende” och att det kan bli nödvändigt med lagliga åtgärder”. Och konsumentorganisationen CLCV (Consommation, logement et cadre de vie), tänker kräva åtal för detta bedrägeri ”som verkar rena medeltiden”. I Frankrike satt flera ministrar i krismöte i måndags tillsammans med representanter för tillverkningskedjan.
Samma dag förklarade den rumänske premiärministern Victor Ponta att kontroller hade genomförts och att de båda misstänkta slakterierna inte hade begått några fel. Han framträdde på en presskonferens tillsammans med EU:s jordbrukskommissionär Dacian Ciolos och rumänske jordbruksministern. Rumänien vill definitivt inte sitta med Svarte Petter.

Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.