Egypten: Militären varnar för ”statskollaps”

01 februari 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

50 personer döda, polisen sköt tårgas mot begravningståg. Tiotusentals trotsar utegångsförbudet, ytterligare protester väntas Oppositionen är inte intresserad av dialog med Mursi.

Tiotusentals människor i Port Said, Suez och Ismailia trotsade det utegångsförbud president Mursi beordrat sedan 50 människor dödats i helgens kravaller. Affärer höll öppet och i Ismailia organiserades till och med en kvällsturnering i fotboll utanför guvernörens kontor. I Kairo samlades demonstranter på tisdagskvällen för att marschera i solidaritet med de tre storstäderna kring Suez-kanalen.
Natten mot onsdagen skadades enligt hälsoministeriet 52 människor i samband med protester i olika delar av landet. På onsdagsmorgonen sköt säkerhetsstyrkor hagel och tårgas mot demonstranter i närheten av den amerikanska ambassaden i Kairo, enligt tidningen al-Ahram. Kvällsmarscherna väntas fortsätta de kommande dagarna.

Helgens kravaller började efter att domen mot de anklagade för Port Said-massakern 2012 fallit. 21 fotbollsfans tillhörande hemmalaget al-Masry dömdes till döden för sin inblandning i sammandrabbningarna på fotbollsarenan i Port Said i februari förra året. Somliga supportrar till motståndarlaget al-Ahly firade domen i Kairo, men många både i Kairo och särskilt i Port Said blev rasande då domen mot inblandade poliser och höga myndighetspersoner sköts upp.
De senaste två åren har väldigt få poliser dömts för sin inblandning i dödandet av demonstranter, och den uppskjutna domen ses mot den bakgrunden. Tusentals människor tog på lördagen till gatorna och många dödades av polisen vid sammandrabbningarna som följde. Att polisen enligt rapporter oprovocerat sköt tårgas mot begravningståget för de döda dagen därpå ökade bara ilskan hos demonstranterna som svarade med att bränna ner det lokala poliskontoret varifrån tårgasen skjutits.

Försvarsministern, general Abdel Fattah al-Sissi, varnade på tisdagen för ”statskollaps” om inte de politiska krafterna kan komma överens. En kommentar som av en del tolkades som att militären utövar press på de politiska partierna bakom kulisserna. Ett hot om en öppen militärkupp är för tillfället avlägset enligt många bedömare, men klart är att militären fortfarande spelar en roll i maktspelet.

President Mursis beslut att införa utegångsförbud i städerna kring Suezkanalen och dessutom genomdriva en lag som återigen ger militären rätt att gripa civila på vaga grunder har lett till att han i oppositionens ögon ses som en ny Mubarak. Hur den nya lagen kan komma att användas blev tydligt på tisdagen då Egyptens nytillträdde statsåklagare beordrade polisen och militären att omedelbart gripa alla demonstranter tillhörande det så kallade svarta blocket som nyligen äntrat Egyptens politiska gatuscen.
Även den som undanhåller information om svartblocken, klär sig som de eller uttrycker sympati för aktivisterna kan komma att gripas av militären. Statsåklagaren försökte dessutom länka samman ledande oppositionsföreträdare som Hamdeen Sabbahi med svarta blocket, en långsökt anklagelse då svarta blocket inte är ett politiskt parti utan är en aktionsstrategi som förknippas med anarkistiska idéer och agerar utan ledare.

Vid sidan av nya repressiva lagar och långsökta anklagelser mot oppositionsföreträdare försöker Mursi bjuda in oppositionen till en ”dialog”. Den ledande oppositionskoalitionen Nationella Räddningsfronten avvisade omedelbart inviten om inte en serie krav uppfylls, däribland att en samlingsregering tillsätts och konstitutionen skrivs om. Mursi gick på tisdagen ändå vidare och höll ett dialogmöte med partier och rörelser som står nära det Muslimska Brödraskapet. Den enda som kom utanför den islamistiska cirkeln var förre presidentkandidaten och liberalen Ayman Nour. Hans förslag att bilda en ny samlingsregering mötte kalla handen av de närvarande.

Däremot kom man överens om att låta president Mursi tillsätta en kommitté för att se över vissa paragrafer av konstitutionen som parlamentsministern Omar Salem väljer ut. Fem jurister och fem politiker ska ingå i kommittén, däribland representanter för partier som inte deltog i det första dialogmötet. NSF har varit kallsinniga till förslaget. Det är svårt att se vad de skulle ha att vinna på att delta i en konstitutionskommitté med begränsat handlingsutrymme och som troligtvis återigen domineras av Brödraskapet. Protesterna lär alltså fortsätta med samma intensitet. Frågan är om västdiplomaterna i Kairo har rätt när de säger till al-Ahram att de tror att Brödraskapet kommer att klara sig helskinnade ur den politiska kris de försatt sig i.

Arash Hakimnia


Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.