Det gränslösa skrivbordsdödandet

24 februari 2013

Fokus, Förstasidan, Utrikes

USA:s president Barack Obama har trappat upp användandet av förarlösa flygplan, så kallade drönare, för att döda påstådda terrorister var de än befinner sig i världen. De utomrättsliga avrättningarna med drönare strider mot de mänskliga rättigheterna, såväl som mot krigets lagar, och utlovar en allt osäkrare värld när andra stater förr eller senare kommer ta efter USA:s teknik och metoder.

I februari i år instiftade USA en helt ny medalj som ska kunna tilldelas dem som utmärker sig i cyberkrig eller som drönarflygare, alltså en medalj till soldater som bara sitter framför datorn och krigar.
Under Barack Obamas presidentskap har USA utvecklat och utökat de så kallade drönarattackerna i ”kriget mot terrorismen”. Det rör sig om obemannade stridsflygplan som fjärrstyrs via datorer och kan operera var som helst i världen för att skjuta och spränga ihjäl människor som USA anser sig ha rätten att döda.
Attackerna sker främst i Pakistan där al-Qaida påstås ha ett starkt fäste, men också på annat håll, och drönarna har den fördelen för USA att de kan skickas in i länder som USA inte är i krig med. Dessutom riskerar inga amerikanska soldater att stupa, eftersom förarna kan sitta tryggt vid sina datorer med en kopp kaffe och avfyra missilerna mot de påstådda terroristerna var de än befinner sig på jorden.

Enligt tidningen New York Times (29/5 2012) håller Obama regelbundna möten varje vecka, för att godkänna den senaste listan på personer som ska dödas med drönarattacker. De som ska dö har stämplats som terrorister av USA, men de får ingen rättegång utan avrättningsbeslutet tas genom presidentens underskrift.
Hur och vilka som hamnar på dödslistan är hemligt. Organisationen American Civil Liberties Union (ACLU) förlorade nyligen en rättstvist mot amerikanska staten, där ACLU hade försökt få ut uppgifter om på vilka grunder man kan hamna på listan.
Enligt flera rapporter har hittills runt 3 000 människor dödats i amerikanska drönarattacker, skriver Washington Post (1/11 2012). Det går inte att veta hur många av dessa som verkligen var terrorister, men Washington Post påpekar att många, kanske hundratals, var oskyldiga civila. Men enligt den Londonbaserade Bureau for Investigative Journalism har runt 900 civila dödats av USA:s drönare under åren 2004-2012, inklusive 176 barn.

Det handlar så klart mer om teknikens utveckling och möjligheter, än att Barack Obama skulle vara mera blodtörstig än tidigare amerikanska presidenter. Det var under George W Bushs presidentskap som USA introducerade drönarna. Men det är ändå talande att en president som fått Nobels fredspris och som ofta framställs som mera ”progressiv” än sin föregångare, är den som låter vidareutveckla och eskalera den här typen av ickerättslig krigföring.
Det mest kontroversiella, i alla fall i USA, är att Obama har godkänt drönarattacker även mot amerikanska medborgare som påstås vara islamistiska terrorister. Men att den amerikanska staten ska kunna avrätta sina egna medborgare utan rättegång vill de flesta dra en gräns för, även de som i övrigt stöder ”kriget mot terrorismen”.
Mest uppmärksammat var när Obama lät avrätta den amerikanske medborgen och islamisten Anwar al-Awlaki, samt dennes tonårige son som också hade amerikanskt medborgarskap vid en drönarattack i Jemen september 2011. Men det har också förekommit flera fall.

Det är visserligen en myt att det var Obama som tog steget att godkänna utomjuridiska avrättningar av amerikanska medborgare med drönare. Redan under Bushadministrationen dödades två amerikaner av drönare, en i Jemen 2002 och en i Somalia 2008.
Men precis som ovan nämnt har Obama trappat upp det som Bush påbörjade. USA började skicka drönare mot mål i Pakistan år 2002 som en följd i ”kriget mot terrorismen”, efter 11 septemberattacken mot New York 2001.
Under sju års tid genomförde Bush­administrationen runt 50 drönarattacker. På bara fyra år har Obamaadministrationen genomfört runt 350 drönarattacker. Obama har också utvidgat drönarna till att operera inne i flera länder: Pakistan, Afghanistan, Jemen, Irak, Somalia och Libyen.

En stor skillnad är också att George W Bush gav CIA och militären godkännande att leta upp och döda 500 terrorister världen runt som påstods vara med i al-Qaida och inblandade i 11 september, och därefter la han sig inte i militärens direkta arbete.
Men Obama har insisterat på att själv sätta sig in i och godkänna varje attack, är med och planerar varje mord, och således har han ett mer direkt personligt ansvar för varje individ som dödas. Frågan är vad som är mest cyniskt.

Det tillkommer också hela tiden nya namn på Obamas dödslista, så det finns till synes inget slut på drönarattackerna, trots protester från bland annat Pakistan.
– USA anser att man utkämpar ett krig mot terrorismen som pågår i hela världen och att man därför har rätt att tillgripa dödligt våld så snart en stat inte själv är förmögen att gripa in. Enligt detta synsätt finns ingen skyldighet att först försöka gripa en misstänkt terrorist, säger Mark Klamberg, folkrättsforskare vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter (1/6 2012).
– Amerikanarna skulle inte acceptera att den här metoden användes på deras eget territorium (av andra stater), men de förväntar sig att andra ska acceptera det, tillägger han.

Dessutom inledde Barack Obama sin andra presidentperiod i februari 2013 med att godkänna en lag som innebär att drönare ska börja användas i USA:s eget luftrum för att övervaka folket. Till en början ska projektet prövas i sex amerikanska städer, men enligt planen ska 30 000 drönare tas i bruk för övervakning över hela USA:s territorium år 2015.
Drönarna på hemmaplan sägs bara vara tänkta som spaningsdrönare, men vad är det som hindrar att de också börjar användas till att skjuta folk?

Frågan är dock hur länge USA kommer ha monopol på drönartekniken, och vad som händer när de inte längre har det.
– När Kina och Ryssland har den här utrustningen kommer de att använda den på samma sätt och med samma motivering som amerikanerna: vi slår ju bara till mot terrorister, säger Jan Hallenberg, professor och amerikakännare vid Försvarshögskolan, också till Dagens Nyheter.
– Det sänker tröskeln för våldsanvändning över nationsgränserna. Stormakter kan tillgripa våld i situationer där man annars kanske skulle ha avstått, säger han.

Nu på tjugohundratalet är det kanske inte längre det tunga kärnvapenkriget mellan supermakterna som hotar att en dag utplåna oss, utan istället en situation där allt fler stater till vardags börjar låta förarlösa mördarplan flyga runt inom och utom nationsgränserna och döda folk på måfå.
En framtid där ingen går säker.
USA och Barack Obama har visat vägen.

Per Leander

 

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.