Åter till de brända böckernas taktik?

28 februari 2013

Böcker, Förstasidan, Kultur, Nyheter

Bokbål känns väl ändå som något som hör historien till? Men så är tyvärr inte fallet. I alla fall inte i Backe i Strömsunds kommun. Där är det meningen att Hemingway, Tjechov, Singer, Twain och resten av gänget ska brinna.
Ja, nu är det inte riktigt så dramatiskt som att censuren slagit till, nej, det är utrensade böcker som inte får plats längre när biblioteket måste krympa sitt utrymme på grund av sparkrav.
Det är förstås den sparkravande kommunen själv som ska stå för brännandet, chefsbibliotekarien säger förklarande till Länstidningen i Östersund, att ”så har vi alltid gjort”.
Kommunen har alltså alltid bränt böcker? Låter inte det lite oroväckande?

Jaja, det kanske inte är så mycket att uppröras över. Om det nu inte hade varit för den där lilla extra kuriosan att Backeborna gärna vill ta hand om böckerna och skänka dem vidare. De har bönat och bett om det. En hedervärd inställning, kan tyckas, med tanke på de sjunkande siffrorna vad gäller antalet människor som överhuvudtaget läser böcker längre i Sverige.
Men kommunen vill inte lyssna på det örat. De uppemot tjugo bokfyllda sopsäckarnas slutdestination verkar obönhörligen vara satt: en återvinningscentral utanför Strömsund.
Kommunens agerande måste ju sägas vara en smula förbluffande, liksom: vad förlorar de på att ge bort böcker som de ändå tänker bränna? Är de rädda för något fördärvligt som vi vanliga dödliga inte vet om? Eller är det helt enkelt bara byråkratismen i sitt gråmögliga nötskal som än en gång ger oss en knäpp på näsan med sitt eviga: ”det bara ÄR så”.
En Backebo har, trots allt, lyckats rädda ett fåtal böcker undan de slickande, allförtärande lågorna. Alla var i gott skick, inte alls dammiga och smutsiga, som kommunen hävdat.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.