”Jag har själv aldrig längtat efter att skriva fiction om Palmeutredningen”

02 februari 2013

Förstasidan, Intervju, Kultur, Nyheter, TV

Gunnar Wall

 

I helgen sänds det sista avsnittet av TV-serien En pilgrims död i SVT. Serien, som handlar om mordet på statsminister Olof Palme, bygger på romaner av kriminologen Leif G W Persson, där fiktiva poliser gör en ny utredning om mordet efter G W:s egna teorier om vad som hände.
Leif G W Persson är själv övertygad om att det inte var Christer Pettersson, ”den ensamme galningen” som låg bakom mordet, utan tror istället att det kan ha varit högerkrafter inom den svenska polisen som ville röja Olof Palme ur vägen. Det är också så han förklarar mordet i den fiktiva TV-serien.

Samtidigt har media den senaste veckan ägnat mycket utrymme åt två nya, eller nygamla hypoteser om vad som kan ha legat bakom Palmemordet. Den ena handlar om en komplott där poliser ingått, den andra om det underjordiska nätverket Stay Behind.
Vi har pratat med journalisten Gunnar Wall, som är expert på Palmemordet och mordutredningen.

Hänger de aktuella skriverierna ihop med TV-serien?
– Det nyvunna intresset från media har påverkats av TV-serien, helt klart. Och det beror i sin tur på att Leif G W Persson, med den stora auktoritet han besitter, säger att han tror att sanningen om mordet ligger nånstans åt det håll som beskrivs i ”En pilgrims död”, säger Gunnar Wall.

Kan ett sånt här fiktivt verk som Leif G W:s deckare trots allt är, också bidra till att fördunkla vad som hände?
– Jag har själv aldrig längtat efter att skriva fiction om Palmeutredningen. Jag kan förstå fördelarna med att skriva skönlitterärt och friheten att leva ut i spekulationer, men om man rör sig runt sanningen och samtidigt hittar på en fiktiv handling, så kan folk så klart bli osäkra på vad de ska tro, säger Gunnar Wall.
– Jag har i mina böcker istället försökt att sakligt presentera allt vi vet, utifrån vittnesuppgifter och mordutredningen, så att folk kan bilda sig sin egen uppfattning om vad som är troligt eller mindre troligt, säger han.
– Till exempel blir det då ganska tydligt att Christer Pettersson inte gärna kan ha varit mördaren.

Gunnar Wall har skrivit böckerna Mörkläggning (1997) och Mordgåtan Olof Palme (2010), varav den första belönades med Guldspaden från Föreningen Grävande Journalister.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.