Vem är det som har stulit tåget?

23 januari 2013

Förstasidan, Inrikes, Kommentar, Nyheter

foto: Holger Ellgaard

 

När ett tåg på Saltsjöbanan i Stockholm kraschade in i ett bostadshus borde väl alla ha insett direkt att det rörde sig om en fruktansvärd olycka. Men istället gick SL och den privata tågoperatören Arriva ut och anklagade den stackars städerska som funnits ombord på tåget för stöld. (Vad hon nu skulle med tåget till?)

Alla medier spred nyheten om ”det stulna tåget” utan att ifrågasätta påståendet, och städerskan, som skadats svårt och låg medvetslös på sjukhus, anhölls av polisen medan brottsutredningen inleddes. Polisutredningen kom dock fram till att det inte rörde sig om något brott, i alla fall inte från städerskans sida. Det var en arbetsplatsolycka och ansvaret ligger hos SL och Arriva.

Precis som också fackföreningen Seko om och om igen har påpekat, har säkerheten försummats av privatiseringarna och upphandlingarna där bolagen tävlar om att sköta trafiken så billigt som möjligt och samtidigt göra maximal vinst. Där har vi den riktiga tågstölden på Saltsjöbanan.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.