När kakan är äten är den borta

24 januari 2013

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Missat att det råder gruvboom i Sverige, någon? Nu skriver Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, i en debattartikel i Aftonbladet, att han tycker att gruvorterna ska ha större del av kakan. Gruvbolagen betalar oerhört lite till staten idag. Sammanlagt två promille av mineralvärdet går till stat och markägare. Jonas Sjöstedt vill höja mineralavgiften till tio procent. 0,5 procent till dem som äger marken, resten till staten. Pengarna anser han ska läggas i en fond för utveckling av områdena där gruvorna finns. Bostäder, kollektivtrafik och skolplatser. Sådana saker.
Även om vänsterledaren ser positivt på jobb och växande exportindustri i avfolkningsbygd, är han inte blind för faran med den kortsiktiga vinstjakten. Idag rinner gruvindustrins vinster ut ur landet, rakt ned i fickorna på riskkapitalister som varken bryr sig om lokalbefolkning eller miljö.
”Det är dags att börja ta betalt för de naturresurser gruvbolagen gräver fram ur våra berg och marker”, avslutar Sjöstedt.
Men det räcker inte med att bara ta betalt. Inte så länge exploateringen galopperar som en häst i sken. Pengar går inte att äta och rår inte på förstörd miljö.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.