Mostafa Mohie om läget i Egypten: ”Folk kan inte fortsätta att protestera fredligt om de inte får någonting”

Utegångsförbud, undantagstillstånd, tårgas, skottlossning, poliser och militär som slår, demonstranter som höjer sina röster för social rättvisa. Det hade kunnat vara Egypten för två år sedan, revolutionsvåren 2011, men det är nu. Den senaste tidens rapporter om hur president Muhammed Mursi och det muslimska brödraskapet hanterar folkets ilska över att ingenting har blivit bättre, är olycksbådande. Men hur upplever en ung revolutionär utvecklingen på plats i Kairo?
Mostafa Mohie arbetar på tidningen Al-masry Al-youm och är aktiv i Revolutionary Socialists. Trots att han har händerna fulla med att rapportera om utvecklingen i hemlandet tar han sig tid att svara på Internationalens frågor.
Mostafa Mohie menar att det Mursi och brödraskapet nu står inför är summan av den ilska som växt sig allt starkare hos folket, ilskan över hur regeringen har utformat den nya konstitutionen, över hur de sköter landet, hur de har försämrat ekonomi, hur de fortsätter att tortera människor på polisstationer, hur de hanterar rättegångarna som handlar om mord på martyrer under revolutionen, allt:
– Människorna känner att de inte har fått någonting efter två år av revolution. Hundratals är döda och tusentals sårade. Den här gången är det kanske inte så fredligt som det var förra gången, vissa har valt att attackera regeringsbyggnader, blockera vägar och attackera polisstyrkor och polisstationer. Jag kan förstå det. Folk kan inte fortsätta att protestera fredligt om de inte får någonting.

Han är inte optimistisk när det gäller den nuvarande situationen. Han tror inte att presidenten och myndigheterna kan stoppa upprorsvågen med våld, möjligen kan de stoppa den om de slutar döda människor. Men ilskan skulle ändå vara kvar:
– Mursi och brödraskapet borde ha någon slags politisk lösning, istället för att bara använda polisvåld för att kuva protesterna, och det tror jag inte att de har.

Relativt nybildade, oppositionella NSL, the National Salvation Front – en koalition bestående av liberaler, vänsterfolk och nationalister – menar Mostafa Mohie inte är stark nog, och inte heller just nu har viljan att leda en ny revolutionär våg med syfte att störta Mohammed Mursi. I nuläget tror han inte att det är möjligt att avsätta presidenten. Han tror inte heller, i motsats till väldigt många, att armén kommer att använda sig av situation för att ta makten igen:
– Det är alldeles för riskabelt för dem. De kommer ihåg den omfattande rörelsen mot dem under det första ett och ett halvt året efter att Mubarak avträdde.
Vad Mostafa Mohie tror att vi kommer att få se under de närmsta dagarna, är försök till förhandlingar mellan NSL och Muhammed Mursi, och kanske även att armén kommer att driva på i den riktningen.
– Igår offentliggjorde salafistpartiet, El Nour Party, ett initiativ för att lösa den nuvarande situationen, och det ligger väldigt nära de krav som NSL har ställt för att gå med på förhandlingar, förklarar Mostafa Mohie och berättar att den oppositionella koalitionen och salafistpartiet ska hålla presskonferens tillsammans under dagen, läs onsdag denna vecka, där de ska tala om sin syn på hur situationen borde hanteras. En av oppositionsledarna, Muhamed ElBaradei, ska, i skrivande stund, redan ha kallat till möte mellan NSL och presidenten, i närvaro av försvarsministern, vilket Mostafa Mohie tar som en bekräftelse på att armén trycker på för att förhandlingar ska komma igång mellan Muhammed Mursi och oppositionen.

Men Mostafa Mohie avslutar med att säga att han inte tror särskilt mycket på de lösningar som kan bli resultatet av förhandlingarna:
– De kommer inte att gripa sig an folkrörelsens huvudsakliga problem och målsättningar, såsom social rättvisa, reformering av polisen och vedergällning för martyrerna. De kommer inte att ha någon effekt på folket och de kommer inte att minska deras ilska.

Emma Lundström

Tidigare i Internationalen:

Egypten: Salafister hetsar mot strejkande arbetare

Protester! Protester! Protester!

“Revolutionen är ett pågående tillstånd”

Strejk pågår!

Kreativ hjärna i revolutionens tjänst

De talar om uppror

Kvinnor i samtal

De bröt rädslans barriärer

Tills drömmen går i uppfyllelse

Egyptisk revolutionär får pris

Premiärvisning av Zero Silence

Tahrirandan fotograferad

En andra revolution i Egypten

”Regimen existerar fortfarande, den har fortfarande makten”

“Många har försökt stjäla vår revolution”

Nawal El Saadawi på besök i Sverige: ”Priset för en revolution är väldigt högt”

Lagförslag om förbud mot strejker och demonstrationer

Bortanför Tahrir

“Vi vill ha en ledning som vi litar på”

WELCOME TO EGYPT! Welcome to our revolution!

Kvinnorna i Kairo firar 8 mars

När vi är detsamma som ni

Ögonblick på Al-Jazeera: kontrarevolutionen anfaller

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.