LO vill ha ”samhällsbolag” som sköter välfärden

21 januari 2013

Förstasidan, Kommentar

▶Tamt kompromissförslag från LO väcker raseri i  näringslivet
▶Svenskt Näringsliv: ”Måtte det inte få  genomföras!”
▶”Det blåser upp till strid om välfärden”

Tisdag morgon klev LO och en rad fackförbund fram på Dagens Nyheter Debatt med förslag på hur den knepiga nöten med vinsterna i välfärden ska lösas.
Lösningen ska bli ”en ny bolagsform, där allmännytta och begränsat vinstuttag är grundläggande principer”. Samhällsbolag ska det heta, och ska vara till för att begränsa vinsterna.
Och det finns redan i aktiebolagslagen, skriver LO och fackledarna. SVB-bolag, aktiebolag med särskild vinstbegränsning. Man behöver bara göra om reglerna lite så får man fram samhällsbolaget.

”Offentligt finansierad privat välfärdsverksamhet”, säger LO, ska skötas av ”samhällsbolag eller ickevinst-aktörer”. Fast givetvis ska man kunna göra undantag för andra bolag i de kommuner som kan visa upp motiv för detta. Dessutom ska det ingå ett certifieringssystem och öppen bokföring i ”välfärdsföretagen”, samt att lagen om valfrihet (LOV) avskaffas och att lagen om upphandling (LOU) ”utvecklas, så att brukarnas rätt till kvalitet och valfrihet kan sättas före företagens”.
Det låter som ett ganska blygsamt och inte särskilt omvälvande förslag. Varför skulle inte skattefinansierad välfärd skötas av kommunen själv, via någon form av bolag? Och det öppnas ju för undantag för privata bolag, om kommunen så önskar.

Men nu ”blåser det upp till strid” anser Dagens Nyheter på ledarplats.
Vårdföretagarna reagerade genast och är djupt upprörda. Det är arbetsgivar- och branschorganisationen för ”vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform”, enligt dem själva. Organisationens näringspolitiska chef, Håkan Tenelius, skriver:
– LO öppnar en mycket destruktiv experimentverkstad för den svenska välfärden. Deras förslag innebär stopp för både valfriheten och de nyinvesteringar som behövs om vi ska klara behoven av vård och omsorg framöver.
Svenskt Näringsliv reagerade också snabbt. VD Urban Bäckström talar om en ”attack på företagandet” som inte kan accepteras:
– Det är djupt beklagligt att LO väljer en reglerings- och förbudslinje som hindrar företagande och som riskerar att leda till att viktiga jobb försvinner samtidigt som valfriheten minskar för oss alla. Över 10 000 privata företag, 100 000 anställda och hundratusentals människor kan komma att beröras av det som LO nu föreslår. Måtte det inte få genomföras!
– LO vill nu slå undan benen på denna svenska modell som kombinerat offentlig finansiering med valfrihet för medborgarna. Det är ett steg tillbaka som kommer att hindra utveckling och förnyelse inom välfärden.
Det Svenskt Näringsliv kallar den ”svenska modellen” kombinerar i själva verket offentlig finansiering med privata vinster, fast så uttrycks det inte i floden av kritik mot LO-förslaget.

Dagens Nyheters ledarsida menar att vinstuttaget i det föreslagna samhällsbolaget hamnar på en löjligt låg nivå: ”Det blir i praktiken att säga nej inte bara till vinster utan till att den privata sektorn över huvud taget bidrar med nyinvesteringar i vård, skola och omsorg.”
Och: ”Det blåser upp till strid om välfärden, trots att LO ger sken av att de gått och blivit pragmatiker.”
Svenska Dagbladet gnuggar händerna: ”…även på Moderaternas taktikenhet borde ett jo tack undslippa någon av strategerna. Ett S som vill slå undan benen för friskolor, hemtjänstbolag, dagis, äldreomsorg och vårdcentraler runt om i landet är en perfekt motpart i kommande valrörelse. Voilà! Så fick Alliansen sin tydliga motståndare till slut… ”

Aftonbladets ledare tycker däremot försiktigtvis att förslaget visar att vinstdebatten kan föras utan slagord: ”Det handlar inte om ett enkelt ja eller nej till vinster, utan om hur vi ska hantera resultatet av en bitvis naiv privatisering.”

Expressens ledarsida tar det också försiktigt och meddelar att vinstintresset är direkt olämpligt vad gäller skolan ”eftersom det rör sig om myndighetsutövning”, men att det lämpar sig betydligt bättre inom barnomsorg och äldreomsorg, bara man håller undan för riskkapitalets dominans och ”hittar rätt styrsystem”.
Daniel Suhonen, ombud på S-kongressen i april, skriver i Aftonbladet att han har ”full förståelse för denna kompromiss” mellan ”majoriteten som helt vill stoppa vinstuttag och förbjuda lagen om valfrihetssystem och de som ser fördelar med vinstvård och vinstskola”.
– Svenskt Näringsliv talar om att LO:s förslag skulle hindra valfriheten trots att förslaget inte innebär någon annan begränsning än av riskkapitalbolagens frihet att kunna göra vad de vill med våra skattepengar.
Men vägen är lång till någon form av beslut. Först ska Socialdemokraternas kongress i april ta itu med frågan, och sen väntar nästa riksdagsval. Mycket kan hända på vägen.
I december rapporterade revisions- och konsultföretaget Grant Thornton att cirka 60 procent av kommunernas omsorgsverksamhet låg kvar i kommunal regi, samt att vårdvalet inom primärvården har ökat de privata aktörernas andel till en tredjedel av primärvården.

Gunvor Karlström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.