Israel: Högern backade

25 januari 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

▶Extremhögern fick färre röster än förutspått ▶Det sekulära mittenpartiet Yesh Atid blev valets stora överraskare ▶Svår balansgång för Netanyahu

 

Tvärtemot vad alla förutspådde ledde tisdagens parlamentsval i Israel inte till någon högervridning. Istället backade högern och de ultraortodoxa till förmån för mitten- och vänsterpartierna och de sekulära krafterna.
Premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att sitta kvar vid makten men får nu svårare att regera självständigt. Hans borgerliga parti Likud backade med hela 11 platser i parlamentet, men är fortfarande störst.
Fördelningen mellan höger- och mittenvänsterblocken är nu 60-60, vilket tyder på att Netanyahu måste söka sig åt mitten och bilda en bredare koalitionsregering med både höger och centerpartier. Något som troligen tyder på att extremhögerns inflytande kommer att bli mycket mindre än väntat.

Inför valet hade det förutspåtts att den unge uppstickaren Naftali Bennett, från det ultranationalistiska partiet Habayit Hayehudi, skulle bli valets stora stjärnskott. Alla bedömare räknade med en klar andraplats för Bennett, och att Netanyahu därför skulle gå i allians med honom och därmed ta ett stort steg till höger. Detta trots att Bennett har beskyllt Netanyahu för att vara ”vänstervriden”.
Men Naftali Bennett fick nu bara 8 procent av rösterna och hans parti kom på femte plats.

Valets stora överraskning blev istället det sekulära mittenpartiet Yesh Atid som oväntat blev näst största parti. Partiet, som grundades förra året, har därmed kommit från ingenstans och fick 14 procent av rösterna och 19 mandat i parlamentet.
Yesh Atid framgångar hotar nu de ultraortodoxa judarnas särställning i Israel. Det rör sig om cirka en miljon, av Israels åtta miljoner invånare, som bekänner sig till en extremt ortodox form av judendomen, vilket gör att de lever under speciella lagar och i vissa fall är de helt arbetsbefriade och försörjs av samhället.
I spåret av den världsekonomiska krisen, som också har drabbat Israel, är det därför många andra israeler som har svårt att acceptera de ultraortodoxas privilegierade särställning. ”Det är mycket enkelt, friska människor ska jobba för sin försörjning”, säger Yair Lapid, ledaren för Yesh Atid, till Sveriges Radios Cecilia Uddén.

Det hade sagts att Palestina­frågan inte skulle vara betydelsefull i det här valet, och den beskrivs som ”Elefanten i rummet som ingen pratade om”. Samtidigt är Palestina ständigt aktuellt, och 2012 var dessutom rekordår vad gäller nya israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken. Den högerextreme Naftali Bennett har också kraftigt motsatt sig en palestinsk stat och uttalat villkorslöst stöd till bosättarna.
Yair Lapid, ledaren för det sekulära Yesh Atid, gick visserligen inte till val på Palestinafrågan, men han har tidigare sagt att han är för en ”anständig skilsmässa” mellan Palestina och Israel, alltså något som låter som en tvåstatslösning.
I valet fick tre arabisk-israeliska partier tillsammans 12 mandat, det vill säga 10 procent av parlamentets 120 platser.

Valdebatten har heller inte handlat någonting om de sociala frågorna – trots de senaste årens stora inhemska protester mot ungdomsarbetslöshet och låga löner – något som politiska bedömare tolkade som att folk inte var intresserade av vänsterpolitik.
Men valresultatet tyder tvärtom på att dessa frågor var avgörande. Det socialdemokratiska Arbetarpartiet fick 15 mandat, upp 2, och vänsterpartiet Meretz fick 6 mandat, upp 3.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.