Det blev VÄDER, idag med…

30 januari 2013

Förstasidan

Vi vet väl alla, vid det här laget i världshistorien, att vi har VÄDER. Att detta VÄDER växlar är troligtvis en annan ganska känd faktor. Alltså, vidare: att det kan vara mildväder, blåsa kuling, vara snöstorm, regna småspik, hagla, hällregna, vara dimmtjocka, högtryck, lågtryck, kallfronter, varmfronter och diverse annat. Inget nytt. Trots detta, säger TROTS detta, är vädret en ständig nyhet. Och det må vara väl hänt när det finns en innebörd, när det handlar om miljökatastrofer, ofta orsakade av klimatuppvärmning, som drabbar människor som redan är utsatta. Det är oerhört viktigt. Men det är oftast inte det viktiga som slås upp på löpsedlarna, bara om det inte går att undvika. Istället är det det helt vanliga vädret. Nu blir det varmt. Nu blir det kallt. Nu börjar det blåsa. Nu slutar det.
Kära nån! Är det sant?

Som en måndagskväll med begynnande tö, mitt i januarivintern, en löpsedel som fångar ögat i förbifarten. Med stora svarta bokstäver slås följande text upp som den absolut mest akuta nyheten: ”SNÖSTORM PÅ VÄG. Meteorologen: Det är inte bra”. Då kommer misströstan smygande. Misströstan över att leva i ett land där tidningarna hoppar över det viktiga och citerar en stackars meteorolog som, ställd mot väggen, försöker komma på det bästa svaret på frågan om det är bra eller dåligt med en snöstorm. ”Det är inte bra”.
Nej, säger du det! Det ante mig.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.