Därför förbjuder Putin adoptioner till USA

13 januari 2013

Analys, Förstasidan, Nyheter, Utrikes

I slutet av december antogs i Ryssland en lag som förbjuder adoptioner av ryska föräldralösa barn till USA. Detta fick stor uppmärksamhet i västerländsk media och påstås vara ett hastigt och illvilligt svar från rysk sida mot den så kallade Magnitskij-akten som antogs av president Obama i december, och som förbjuder inresetillstånd för ryska medborgare som USA bedömer som ”korrupta.”

Sergej Magnitskij, som den amerikanska lagen fått sitt namn efter, var en rysk advokat som arbetade för det amerikanska investmentbolaget Hermitage Capital, ett riskkapitalbolag som sedan Sovjetunionens fall har pumpat miljarder och åter miljarder med dollar från Ryssland och satt vinsten på bank i skatteparadiset Caymanöarna. Den här typen av utländska ”investeringar” i Ryssland hade uppmuntrats av president Jeltsin, men när Putin kom till makten skulle han inte vara lika tolerant. År 2007 gjorde ryska myndigheter ett tillslag mot Hermitages kontor i Moskva och började utreda företaget för skattebrott. Advokaten Sergej Magnitskij skulle då försvara företaget, varpå han själv greps av de ryska myndigheterna, anklagad för skattebrott, och Magnitskij dog under mystiska omständigheter i häktet 2009, troligen mördad.

Ryssland gjorde inget för att utreda Magnitskijs död och den lag som USA nu har antagit och döpts till Magnitskij-akten ger USA rätten att förbjuda inresetillstånd för de ryssar som misstänks vara inblandade i Magnitskijs död, och i förlängningen även andra ryska medborgare som USA bedömer som korrupta.

Ryssland har reagerat mycket negativt på Magnitskij-akten och den anti-adoptionslag som Putin nu antog nästan samtidigt och som förbjuder amerikanska föräldrar att adoptera ryska barn, har setts som ett svar på Magnitskij-akten. I viss mån är det säkert så, framför allt timeingen. Men anti-adoptionslagen har också en lång bakgrundshistoria som går tillbaka till år 2008.

Det året mördades en rysk pojke i USA av sina amerikanska adoptivföräldrar, vilket ledde till enorm uppmärksamhet i Ryssland och krav på att adoptioner till USA skulle stoppas. Debatten har pågått i många år och spätts på ytterligare med ett par skandaler då amerikanska adoptivföräldrar misshandlat eller misskött sina ryska barn, inklusive historien om en adoptivmamma som tröttnade på sin son och köpte en enkel flygbiljett tillbaka till Ryssland åt honom. När Putin blev omvald som president 2012 hade han som ett av sina vallöften att han skulle stoppa adoptioner av ryska barn till USA. Så när lagen nu antogs i december var det inte hämtat ur tomma luften.

I slutändan blir ändå de ryska föräldralösa barnen de stora förlorarna när de istället för möjligheten till ett nytt liv i USA döms att växa upp på barnhem i Ryssland. För även om det skett ett par uppmärksamande och allvarliga skandaler med ryska adoptivbarn i USA, så får de allra flesta ryska barnen komma till bra och kärleksfulla adoptivföräldrar. Men det handlar om nationell prestige mellan två supermakter, där man i både fallet med Magnitskij och de misskötta adoptivbarnen känner sig tvungna att anta dumma och inskränkande lagar.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.