Arbetare skjutna i Sydafrika – lantarbetarupproret fortsätter

Minst en arbetare sköts ihjäl i måndags och flera andra personer skadades, däribland en åttaårig pojke, vid sammandrabbningar mellan strejkande lantarbetare och polis i De Doorns, Sydafrika.
Lantarbetarna, som tillhör Sydafrikas fattigaste och mest utsatta grupp, har strejkat sedan i höstas för högre löner. Mercia Andrews från den socialistiska organisationen Democratic Left Front (DLF) säger till tidningen Mail & Guardian att ANC-regeringen borde ta sitt ansvar för att höja arbetarnas löner, eftersom det var regeringen som bestämde att minimilönen ska ligga på 69 rand, vilket uppenbarligen inte går att leva på.

”Men lantarbetarstrejken är mer än en strejk” skriver DLF i ett uttalande: ”Det är ett uppror mot det feodallika system som förnekar lantarbetarna de mest elementära villkoren för ett drägligt liv. Lönekravet på 150 rand om dagen (cirka 110 kronor) är ett symboliskt steg för en vidare kamp att förvandla landsbygden genom radikala jordbruksreformer och omfördelning av marken.”
Lantarbetarna är ofta säsongs­anställda på stora lantgods utan säkerhet för framtiden. De är förvisade att bo i skjul, ofta utan vatten och el, och ofta tas det ut en ”hyra” för detta boende direkt på lönen. De lagar som förbjuder intrång på privat mark har traditionellt varit ett hinder för lantarbetarna att prata ihop sig och bilda fackföreningar. Lantarbetarna är därför nästan helt oorganiserade och det är inte vanligt att de vågar ställa krav.
– Det här är en historisk strejk, säger Shawn Hattingh, från International Labour Research, till Mail & Guardian.
– Det är inte en slump att det händer direkt efter Marikana. Den händelsen radikaliserade folk, till och med lantarbetare såg hur gruvarbetarna kämpade, och det har påverkat dem, säger Shawn Hattingh.
Han syftar på massakern vid Marikanagruvan i augusti förra året, då polisen sköt ihjäl ett trettiotal strejkande gruvarbetare. Något som dock inte skrämde arbetarna till underkastelse utan sporrade dem till fortsatt kamp vilket följdes av en våg av strejker som spred sig över Sydafrika, och som fortfarande pågår på många håll i landet. Gruvföretaget Anglo Platinum i Rustenburg utanför Johannesburg har i dagarna avskedat tusentals strejkande arbetare.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.