”Skydda revolutionen från att kapas!”

25 januari 2013

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

foto:Emma Lundström

▶25 januari, revolutionens tvåårsdag, väntas stora protester ▶Brödraskapet tycks oroa sig inför parlamentsvalet i vår ▶Oppositionskoalitionen NSF hoppas på platser
i parlamentet

SupporterklubbenUltras Ahlawy, känd för att stå i frontlinjen i kravallerna mot polisen sedan revolutionens början, har de senaste dagarna tagit till gatorna i protest mot den fördröjda rättegången kring den uppmärksammade Port Said-massakern i februari 2012. Då dog 74 åskådare i stadens fotbollsarena i sammandrabbningarna mellan Ultras Ahlawy och laget Al-Masrys hejarklack.

Den styrande militärregimen anklagades tidigt för att ha iscensatt sammandrabbningarna för att tysta eller hämnas på Ultras Ahlawy just på grund av deras roll i protesterna. Ett stort antal personer står anklagade, däribland nio höga säkerhetstjänstemän. Domen skulle ha fallit nu i helgen men kan komma att skjutas upp på grund av att nya bevis kommit fram enligt rätten.

Därför har Ahlawys, som fansen kallas, de senaste dagarna strömmat ut på gatorna. I onsdags blockerade hundratals fans tunnelbanan i Kairo och den välkända 6 oktober-bron. Enligt tidningen Ahrams engelska nätutgåva ska de ha marscherat på själva tågspåren under gatunivå och därigenom blockerat all trafik. Även Kairobörsen utsattes för en blockad.
Även Alexandria har sett protester på samma tema. Fotbollsfansen har lovat att protesterna ska fortsätta och skickade på tisdagen ut ett uttalande som krävde att en parallell utredning görs av de nya bevisen.
”Vi är mot orättvisor och för ett rättvist straff för alla som var inblandade i massakern, men vi accepterar inte fler fördröjningar. Om justitieministeriet har nya bevis så bör de omedelbart offentliggöras för allmänheten”, skrev de i uttalandet enligt Ahram.

Detta är bara en i raden av protester som brutit ut i olika provinser i Egypten inför revolutionens årsdag den 25 januari då massiva protester väntas mot Muslimska brödraskapets styre. Allt från helgens sammandrabbningar i arbetarstadsdelen Shubra al-Kheima i Kairo efter att polis skjutit en oskyldig, till lantarbetarfackets protester på tisdagen mot den nya konstitutionen som de menar är anti-facklig.
Konstitutionen ses av oppositionella krafter som ett hårt slag mot revolutionen och möjligheterna att skapa ett demokratiskt Egypten där kvinnor och minoriteter har lika rättigheter. Den ses som ett led i att befästa Muslimska brödraskapets makt och skapa en ny enpartistat.

Därför uppmanar en rad proteströrelser och partier med den ledande oppositionskoalitionen Nationella Räddningsfronten (NSF) i spetsen människor att ta till gatorna över hela landet för att förhindra att revolutionen kapas.
– Vi måste visa att revolutionen fortsätter, säger vänsternationalisten och NSF-talespersonen Hamdeen Sabbahi till Egypt independent. Vi får inte låta Brödraskapet eller någon annan kapa den.
Även internationellt hålls det manifestationer för att högtidlighålla revolutionens början och stödja egyptiernas kamp mot brödraskapets styre, bland annat i Stockholm utanför Egyptens ambassad på lördagen. Allt pekar på att fredagen och de kommande veckorna kommer att innebära dramatiska händelser i Egypten.
Brödraskapet tycks vara oroligt, särskilt för att parlamentsval ska hållas tidigt i vår, och utannonserade på tisdagen ett stimulanspaket som ska ge en miljon egyptier fri sjukvård och erbjuda subventionerade produkter till fattiga, men bara fram till 5 februari.
Oppositionskoalitionen NSF sätter sitt hopp till att kunna erövra platser i parlamentet.
– Om valet går ärligt till och vi har en bra kampanj, vilket vi väntar oss, då kommer vi få mer än 50 procent av platserna, säger Hamdeen Sabbahi självsäkert till nyhetsbyrån Reuters.

Trenden under samtliga val år 2012 har varit att stödet för Muslimska brödraskapets politiska parti minskat stadigt. Därmed kan oppositionen faktiskt ha vissa chanser i det kommande valet. Andra är mer skeptiska till att kunna störta Brödraskapet via valurnan. Vänsterveteranen Kamal Khalil uppmanar folket att ”ockupera parlamentet, statsteven och regeringen och forma en revolutionär regering”. Till Ahram säger han:
– När vi går ut på gatorna på fredagen så ska vi inte kräva reformer eftersom de aldrig kommer att lyssna. Vi ska ropa för regimens fall. Vi kommer att vinna; var inte ledsna. Framtiden är vår även om vi dör. Vi skapar framtiden med vårt blod.

Arash Hakimnia

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.