Mursi och Brödraskapet ställda inför starka krafter

07 december 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Miljoner protesterade över hela Egypten. Kravallpoliserna utanför presidentpalatset stod handfallna inför folkmassorna. Vad som än händer var tisdagen en stor dag för alla revolutionära krafter i Egypten.

Hundratusentals demonstranter lyckades bryta igenom polisavspärrningarna runt presidentpalatset i Kairo på tisdagskvällen och tvingade president Mohammed Mursi att i all hast lämna sitt kontor. Stora massprotester hölls samtidigt på Tahrir-torget, utanför den statliga tv:n och andra platser i huvudstaden. Även i Alexandria, Luxor, Mahalla och städer över hela landet hölls stora protester mot det styrande Muslimska Brödraskapet. Miljoner människor ska totalt ha protesterat i hela landet, enligt nyhetsbyrån Reuters. Scenerna är oöverträffade sedan revolutionens första dagar i januari 2011.

Det som utlöst denna nya folkliga tsunami i Egypten var det förslag till grundlag som godkändes av president Mohammed Mursi nyligen och som ger det styrande Muslimska Brödraskapet och även militären stor makt över Egyptens framtid. Presidenten återvände på onsdagsförmiddagen till presidentpalatset, på eftermiddagen tog sig en stor samling Mursi-anhängare till presidentpalatset vilket ledde till sammandrabbningar med oppositionella krafter som inlett en tältprotest utanför palatset. Stenar och glasflaskor ska ha kastats i frånvaro av polisstyrkor och Mursi-anhängare ska ha tänt eld på flera tält. Även oppositionens protestläger vid Tahrir-torget kom under attack av oidentifierade män. Flera personer ska ha skadats vid sammandrabbningarna, som inledningsvis drev bort revolutionärerna från presidentpalatset. Lokala tv-kanaler och internet ska under dagen ha upplevt störningar, rapporterar bland andra egyptiska OnTV som själva utsattes för sändningsavbrott.

Vid Internationalens pressläggning på onsdagen försökte oppositionella omgruppera för att återta gatorna runt presidentpalatset. President Mursi hade fortfarande inte kommenterat händelserna. Vicepresidenten sade dock att folkomröstningen om konstitutionen ska gå av stapeln enligt planerna. Den av Mursi nyinstallerade statsåklagaren Talaat Ibrahim Abdallah beslutade på tisdagen att flera kända oppositionspolitiker, däribland Hamdeen Sabbahi och Mohamed ElBaradei, ska utredas för ”spioneri” och för att uppvigla till störtandet av regeringen.

Frågan är dock om repression från Brödraskapets sida verkligen kan kväsa de enorma demonstrationer som grundlagsförslaget utlöst och bana väg för en i allmänhetens ögon legitim folkomröstning. Tisdagens händelser var en formidabel kollaps för repressionen då kravallpoliserna utanför presidentpalatset mer eller mindre stod handfallna inför den enorma folkmassan, en grupp poliser anslöt tvärtom till de protesterande. Säkerhetsstyrkorna ska ha dragit sig tillbaka från presidentpalatset och andra håll i landet. Det lämnade fältet fritt för civilklädda styrkor och mer eller mindre våldsamma anhängare till Brödraskapet och andra konservativa krafter. En sådan skrämseltaktik leder förvisso till att oppositionsanhängare och säkerligen även Mursi-anhängare kommer till skada eller i värsta fall dödas, men frågan är om det inte bara intensifierar det alltmer utbredda motståndet mot Muslimska Brödraskapet. Därför är någon form av reträtt från president Mursi ändå att vänta den närmaste tiden.

Frågan är hur långt denna reträtt går, om han kommer dra tillbaks det omstridda grundlagsförslaget eller om han rentav kommer att avgå och utlysa nyval. Som minst kan vi nog förvänta oss justeringar av grundlagsförslaget. Om det tystar kritiken mot Mursi återstår att se. Tidigare var oppositionella krafter delade kring om man ska bojkotta den kommande folkomröstningen om grundlagen eller ej. Det enade och kraftfulla agerandet från oppositionella krafter, från vänstern till liberala, på tisdagkvällen kan dock göra denna splittring irrelevant. Taktiken att ställa ett fortsatt oreglerat envälde under Mursi mot en ny grundlag som också den ger Brödraskapet stor makt verkar ha misslyckats. Tidigare har liknande splittring över strategier gentemot både presidentval och tidigare parlamentsval gett Brödraskapet och militären överhanden. Men frågan är om denna taktik, att ställa ett dåligt alternativ mot ett ännu sämre alternativ, längre fungerar i ett alltmer revolutionärt Egypten.

Vad som än händer var tisdagen en stor dag för alla revolutionära krafter i Egypten, och då särskilt den egyptiska vänstern. Det var en stor framgång för radikala oppositionskrafter som även tidigare arbetat för att få demonstranter till maktcentra som parlament, statstelevision och palats, men aldrig lyckats i så massiv skala som nu. Det saknar inte heller betydelse att det var grupper på vänsterkanten som uppmanade till fortsatta protester utanför presidentpalatset som reaktion på Brödraskapets motdemonstration. Massmilitans har nu i praktiken, sida vid sida med storstrejker, visat sig vara det allra kraftfullaste exemplet på folkmakt i Egypten. En makt som får både Brödraskap och officerare att skaka.

Arash Hakimnia

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.