Göra upp med demoner

17 december 2012

Böcker, Förstasidan, Kultur

Jag såg henne idag  i receptionen
av Anders Fager.
Wahlström & Widstrand 2012

 

 

För snart tio år sedan gjorde John Ajvide Lindqvist den moderna svenska skräcklitteraturen rumsren med sin vampyrroman Låt den rätte komma in, en historia som utspelade sig i förortsmiljö och var lika mycket socialrealism som fantasifull skräck.

När de stora förlagen såg att det fanns en marknad för den här sortens litteratur släppte man snart fram flera moderna svenska skräckförfattare. En av dem är Anders Fager som debuterade för ett par år sedan med novellsamlingen Svenska kulter, och vars stil är något brutalare än John Ajvide Lindqvists böcker.

Anders Fagers nya bok Jag såg henne idag i receptionen är en roman, men känns på många sätt som en lång novell eftersom ett helt liv skildras på bara lite över 200 sidor. Det är framför allt den första halvan av boken, som också är den bästa, som i snabbt tempo skildrar huvudpersonen Cornelia Karlssons uppväxt under 1980- och 90-talet. En skildring som också återger ett sammandrag av den svenska och europiska kultur- och samtidshistorien, vilket väcker många minnen till liv för oss som också växte upp under de här åren.
Men till skillnad från oss andra (förhoppningsvis), hemsöks Cornelia Karlsson av demoner, efter att hennes mamma, som var en känd schlagersångerska, begår självmord och lämnar henne ensam. Hennes bästa vän Ville är uppenbarligen ett spöke, och hon super och knarkar för att försöka tysta ”Den Viskande Mannen”.
Bland demonerna och spökena i Stockholm flimrar det också förbi ett par riktiga original som alla stockholmare nog känner igen: ”Den vithåriga kvinnan som släpar runt skyltar på hebreiska. Killen som stått i tunnelbanan i säkert tjugo år och sålt kassettband med reggaemusik.” Och en annan känd verklighetsbaserad person som dyker upp är drottning Kristina.

Om boken har ett budskap är det kanske att man inte blint behöver lyda de röster man hör, oavsett om det är spöken eller verkliga människor som vill bestämma över dig. Och Cornelia Karlsson försöker till sist göra upp med sina demoner. Om hon nu lyckas med det.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.