Slussen räddad?

14 december 2012

Förstasidan, Inrikes, Nyheter, Stockholm

Glädjetjut! En av Alliansregeringens storsatsningar i Stockholm håller på att gå om intet. I dagarna meddelas nämligen att Mark- och miljödomstolen stoppar detaljplanen som drevs igenom för ett år sedan. “Nya Slussen” håller på att gå käpprätt åt skogen och det talas om politiskt fiasko, en förmögenhet rakt ned i strömmen. Detaljplanen stoppas på grund av de höga hus som skulle skymma det k-märkta ”glashuset” som vetter mot Stockholms ström. Historia mot nytt och storstilat. Något som Länsstyrelsen tydligen inte hade problem med tidigare i år när de godkände projektet.

Men det är ju så, att kritiken har varit högljudd. Slussen betyder mycket för många. Den är en mötesplats, ett minnesmärke, ett nav. SvD skriver att Mark- och miljödomstolen sätter en ”käpp i hjulet för utformningen av det som skulle bli ett paradprojekt för Stockholmsalliansen med hårdexploatering i Stockholms hjärta.” Det låter ganska känslosamt. Överklagandena mot projektet uppgick till 157 stycken. Domstolen använde sig bara av ett av dem.
Många arkitekter och andra kännare har påpekat att Slussen visst går att renovera, att den alls inte är bortom all räddning, som Alliansen hävdar. Andra har om och om igen pekat på att budgeten inte håller.

I och med beskedet från domstolen går hela projektet i stå. Även om det självfallet kan överklagas. Men för Alliansen räcker inte tiden. Istället blir nästa steg förmodligen att frågan hamnar på agendan inför valet 2014.
Men uppsägningarna kvarstår. Konsumbutiken är fortsatt stängd. Rivningsplanen hänger som en hägring över Slussen.

Text och foto:
Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.