USA: Blir valet demokratiskt?

02 november 2012

Debatt, Förstasidan, Nyheter, Utrikes

 

 

 

 

 

 

 

Cheferna tvingar arbetare att rösta på republikanerna. Rösträkningsmaskinerna i Ohio ägs av Romney själv. Texas förbjuder internationella valobservatörer.

När amerikanerna går till val nästa vecka för att välja sin president, som dessutom också brukar få titeln ”ledaren för den fria världen”, är det på många sätt ett val vars demokratiska legitimitet kan ifrågasättas. Den mest uppenbara bristen på valfrihet är så klart att väljarna bara har två kandidater att välja på: två borgerliga högerkandidater.

Men i år är det flera faktorer som tyder på att det här valet riskerar att bli ett riktigt fuskval. Till att börja med har spelreglerna i år gjorts om för att försvåra för underklassen att rösta, efter massiva påtryckningar från starka konservativa grupper.
Flera delstater har infört nya legitimationskrav som innebär att miljoner, framför allt svarta och fattiga, inte kommer få rösträtt eftersom de saknar pass eller annan giltig legitimation. Det rör sig om runt 20 miljoner röster på Barack Obama som därför kommer att försvinna.
Också studentlegitimationer har förklarats vara ogiltiga i flera stater (ungdomar och studenter röstar gärna på Demokraterna) medan vapenlicenser räknas som giltig legitimation (vapenägare röstar i regel på Republikerna).

Ytterligare en ändring som försvårar för arbetarklassen att rösta gäller förtidsröstning och öppettider i vallokalerna. I USA är valdagen av tradition alltid på en tisdag, vilket försvårar för arbetare att gå och rösta. Därför måste många arbetare istället förtidsrösta, men de nya valreglerna har förkortat eller på annat sätt försvårat möjligheten till förtidsröstning, och i många konservativa delstater kommer man i år inte längre låta vallokalerna hålla öppet på söndag, då av tradition många arbetare brukar passa på att gå och rösta.

Samtidigt kommer det allt fler rapporter om att företag försöker påverka sina anställda att rösta på republikanen Mitt Romney. Till exempel, skriver New York Times, har miljardären David Siegel, vd för fastighetsbolaget Westgate Resorts, skickat ett brev till sina 7 000 anställda där han skriver att deras jobb är i fara om inte Romney vinner valet.
På samma sätt har Dave Robertson, vd på Koch Industries, skickat ett brev till sina 45 000 anställda i pappersföretaget Georgia-Pacific och varnat dem för att de kan förlora sina jobb om de röstar på Obama. Det är bara några exempel, flera företag gör samma sak.

Mitt Romney själv har också uppmanat företagsledare att påverka hur deras anställda röstar. Vid en sammankomst i juni med näringslivsorganisationen National Federation of Independent Business sa Romney: ”Jag hoppas att ni inför valet gör det väldigt tydligt för era anställda vad ni tror är av störst intresse för era företag och därmed deras jobb och framtid”, skriver New York Times.
För att citera den amerikanske journalisten och rysslandskännaren Mark Ames: ”Romney har sagt att Putins auktoritära styre åter har gjort Ryssland till USA:s geopolitiska fiende nummer ett, men Romney förespråkar samma fuskmetoder som Putin för att skrämma arbetarna att rösta på honom eller förlora sina jobb.”

Tidigare i somras avslöjade även gruvarbetare vid kolgruveföretaget Murray Energy att de hade blivit utkommenderade av sin chef att delta vid en stödmanifestation för Mitt Romney i Ohio, eller riskera att få sparken. Företaget ägs av republikanen Robert E. Murray som också har donerat stora summor till Romenys presidentvalskampanj.

Just delstaten Ohio är en så kallad ”swing state”, som betyder att valet kan komma att avgöras där, och nu ifrågasätts också de röstningsmaskiner som kommer att användas i vallokalerna i Ohio.
Redan vid valet 2004, då republikanen George W Bush vann sin andra omgång, misstänktes det att det hade förekommit valfusk med hjälp av maskinerna i Ohio, och vid en utredning av Ohios valmyndighet slogs senare fast att rösträkningsmaskinerna hade allvarliga brister.

Nu ska samma maskiner användas igen, men deras neutralitet kan återigen ifrågasättas och nu kanske ännu mer, då rösträkningsmaskinerna tillverkas av företaget Hart Intercivic, i vilket Mitt Romney själv är en stor delägare. Flera av bolagets styrelseledamöter deltog också vid den numera ökända privata sammankomsten hos Romney, från vilken det läckte ut en smygfilm där Romney kallade 47 procent av de amerikanska väljarna för hopplösa bidragstagare.

Texas är också en delstat där det vid tidigare val har rapporterats om misstänkt valfusk. OSSE hade därför beslutat att i år skicka internationella valobservatörer till Texas, som man brukar göra till exempelvis Vitryssland och andra skumma stater. Men till skillnad från Vitryssland som trots allt motvilligt tar emot valobservatörerna, har Texas beslutat att stoppa OSSE:s utsända, och Texas justitiekansler Greg Abbott hotar att fängsla utländska valobservatörer om de trots allt dyker upp, skriver the Guardian.
OSSE har vänt sig till USA:s utrikesminister Hillary Clinton och protesterat mot dessa hot: ”USA, precis som alla andra medlemsländer i OSSE, är skyldiga att ta emot valobservatörer. Hotet att våra valobservatörer ska behandlas som kriminella är oacceptabelt”, skriver organisationen.

För tolv år sedan vid presidentvalet år 2000 kom republikanen George W Bush till makten under mycket oklara omständigheter med anklagelser om valfusk. Röster på Demokraterna kom bort eller ogiltigförklarades, och efter flera omräkningar var valresultatet fortfarande så oklart att det till sist inte längre var folket utan Högsta domstolen som beslutade att George W skulle bli president.
Ifall republikanen Mitt Romney vinner valet på tisdag kommer det också att ske under oklara omständigheter.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.