Sydafrika: ”120 års exploatering av arbetare och miljö måste få ett slut”

16 november 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Fria vänstern samlade till det största strejkmötet. ANC och fackbyråkraterna har förlorat trovärdigheten. Arbetarnas organisationer måste vara som ”sköld och svärd”.

– Kampen är inte över. Kampen för anständiga löner, anständigt boende, rätten till hälsa och utbildning, kampen för rätten till ett anständigt liv har bara börjat, skanderade socialisten Trevor Ngwane, när han talade för mer än tiotusen strejkande gruvarbetare som fyllde stadion i Sydafrikanska Rustenburg vid ett massmöte förra helgen.
Mötet anordnades av arbetarrådet från gruvan Amplats, där 12 000 gruvarbetare är i strejk sedan snart två månader, och hölls i samarbete med den socialistiska organisationen Democratic Left Front – Demokratiska vänsterfronten (DLF).

DLF, som Trevor Ngwane kommer ifrån, är en ny självständig vänsterorganisation som står fri från det statsbärande partiet ANC och dess byråkratstyrda fackförening Cosatu. Aldrig tidigare har den fria vänstern samlat en så stor manifestation, och helgens strejkmöte i Rustenberg kan jämföras med ett annat strejkmöte som Cosatu försökte hålla två veckor tidigare, men då bara runt 600 arbetare slöt upp.
– Många fackföreningsbyråkrater har försökt att hindra strejkrörelsen. Men er strejk och arbetarråden har visat att det finns en väg för att kräva demokrati och arbetarmakt. Vi behöver arbetarråd på verkstadsgolven och i gruvschakten för att kunna återta kontrollen över fackföreningarna, och hålla fackledarna ansvariga för deras handlingar och utbytbara om de inte företräder oss rätt, sade Trevor Ngwane.

Han uppmanade därför arbetarna att inte upplösa de råd och strejkkommittéer som bildats under de senaste månadernas kamp, eftersom dessa organisationer fungerar som arbetarnas ”sköld och svärd” för att kunna ställa krav och försvara de kraven när man fått igenom dem.
De pågående massiva strejkerna runt om i Sydafrikas gruv- och transportindustri, började vid en gruva i Marikana i augusti, där 34 arbetare sköts ihjäl av polis då de strejkade för högre löner. Trots massakern på deras kamrater fortsatte de strejkande gruvarbetarna att kämpa, tills de tills sist vann högre löner, och Marikanaarbetarnas dyrköpta exempel ledde till att den nu pågående strejkvågen svepte genom Sydafrika.

– Apartheid hemsöker fortfarande Sydafrika i egenskap av arbetarnas låga löner, samtidigt som bossarna kammar hem miljoner, sade Trevor Ngwane, och fortsatte:
– Sydafrikas gruvindustri är byggd på våld. Kolonialismens våld, rasismens våld, och kapitalismens våld. Den sedan 120 år pågående superexploateringen av gruvarbetare och förstörelsen av miljön måste få ett slut. Gruvkapitalisterna har stulit den rikedom som Sydafrikas arbetare har skapat, och samtidigt har de förgiftat vårt dricksvatten, vår jord, och våra samhällen. Gruvbossarna står i skuld till oss för den våldsamma förstörelse de fört över vårt land. Nog är nog!

”Trevor Ngwane möttes av enorma applåder när han ropade ut att ingen strejk är illegal”, skrev senare Brian Ashley från den radikala tidskriften Amandla: ”En annan som möttes av enorma applåder var advokaten Jim Nichol, som representerar familjerna till de mördade gruvarbetarna vid Marikana, när han berättade att gruvarbetare i hela världen stödjer och finner inspiration från de sydafrikanska arbetarna. Det spelar ingen roll vilken färg på skinnet du har, när du går ner i gruvan blir du svart, när du går ner i gruvan blir du utsugen, och när du går ner i gruvan blir bossarna rikare.”

Vidare menade Brian Ashley att mötet skulle ha kunnat samla upp emot 40 000, istället för ”bara” 10 000 arbetare, ifall man haft råd med flera bussar att transportera alla arbetare som ville delta men inte kunde resa till stadion i Rustenburg. ”Detta möte har stärkt självförtroendet hos arbetarna inför den fortsatta kampen mot gruvledningen som hoppas på att arbetarna till sist ska tröttna och att strejken ska ta slut av sig själv. Men det är fortfarande mycket jobb kvar om vi ska vinna strejken och bygga en ny stark kampvillig arbetarorganisation. Men var säkra på att det finns unga, stridsvilliga, vältaliga och intelligenta gruvarbetare, som är redo att ta en ledande roll.”

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.