Skarpa skott mot gruvarbetare

02 november 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

▶I Sydafrika strejkar fortfarande många gruvarbetare
▶Polis skjuter skarpt
▶”Det som krävs nu är enighet mot arbetsgivarna och regeringen”

Foto: Geoff Brown - Planet KB/Anglo American Platinum

Många gruvarbetare i Sydafrika strejkar fortfarande. I måndags ansågs 30 000 till 40 000 fortfarande vara ute i strejk. Situationen är mycket spänd på flera håll i landet. En undersökningskommission håller på att reda ut vad som hände 16 augusti då gruvarbetare från Marikanagruvan sköts till döds vid ett polisangrepp.
Samtidigt drabbas gruvarbetare av polisvåld igen. I lördags anordnades ett möte för Cosatu-medlemmar i Olympiastadion i Rustenberg.
Strejkande gruvarbetare från Amplats (Anglo American Platinum, världens största platinaproducent) kom dit för att protestera mot mötet. 12 000 gruvarbetare har strejkat sedan september för ett lönekrav på 12 500 rand, en lön att leva på.

DLF, Democratic Left Front, skriver i ett uttalande att mötet som sammankallades av ANC, SACP och Cosatu (Sydafrikas LO) avsåg att ”kräva tillbaka Rustenberg” från de strejkande gruvarbetarna:
”Arbetarna motsätter sig att någon talar å deras vägnar, och då försöker Cosatuledare att återinsätta gruvfacket NUM som gruvarbetarnas fack i staden. Detta var en oerhört provocerande handling. Cosatuledningen vet mycket väl att gruvarbetarna hade tagit avstånd från NUM eftersom detta hade misslyckats med att försvara deras intressen.”

Cosatu-mötet måste uppfattats som provocerande, skriver också nättidningen Daily Maverick, eftersom ”polisen har förbjudit de flesta demonstrationer från gruvarbetarna från Marikana, och till och med kvinnodemonstrationer, som hot mot den offentliga säkerheten. Trots att sammandrabbningar måste uppstå om Cosatu insisterade på att hålla sitt möte på stadion valde polisen att gå med på Cosatus önskemål och gick in för att driva bort gruvarbetarna”.
Och det blev sammandrabbning. Cosatumedlemmar angrep de strejkande gruvarbetarna, skriver DLF och fortsätter:
”Det var uppenbart att Cosa­tus försök att ”kräva tillbaka Rustenberg” hade misslyckats totalt. Vid den tidpunkten anföll polisen de strejkande med skarp ammunition, gummikulor, tår­gas, chockgranater, hästar och vattenkanoner, men lämnade de attackerande Cosatumedlemmarna i fred. 13 gruvarbetare skada­des, en av dem allvarligt då han träffats av skarp ammunition.”
Medlemmarna i solidaritetskampanjen för Marikana var också närvarande, och en av dem, Rehad Desai, överfölls av Cosatumedlemmar. ”Inför ögonen på utbildningsministern och generalsekreteraren i Sydafrikas kommunistparti SACP Blade Nzimande, Cosatus generalsekreterare Zwelinzima Vavi och gruvfacket NUM:s generalsekreterare Frans Baleni blev Desai misshandlad och hans kläder slets av honom”, skriver Daily Maverick.
Händelsen beklagades några dagar senare av Cosatu.

Tisdag denna vecka besköts gruvarbetare från Amplats återigen med skarp ammunition i Rustenberg.

DLF skriver i sitt uttalande att man uppmanar alla medlemmar i Cosatu att förena sig med de strejkande gruvarbetarna och fördöma provokationen vid mötet i Olympiastadion och polisens handlingssätt:
”Det som krävs nu är enhet mot arbetsgivarna och regeringen och kämpa för 12 500 rand, en minimilön att leva på, samt kämpa mot massavskedandena av arbetare: en flera dagars generalstrejk.”

Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.