Ryskt fånguppror fick stöd utanför murarna

30 november 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

1 000 fångar hungerstrejkar. Civila demonstrerade utanför fängelset till stöd för fångarnas uppror. Kravaller när militärpolis sattes in.

I helgen utbröt ett fånguppror på fängelse nummer 6 i Kopejsk utanför staden Tjeljabinsk i ryska Uralbergen. Det började med att över 1 000 fångar hungerstrejkade för bättre förhållanden i fängelset, samt med kravet att alla fångar i isoleringsceller skulle få komma ut till sina kamrater. En källa påstår att hungerstrejken började efter att en fånge vid namn Georgij hade misshandlats svårt av vakterna i sin isoleringscell.

Exakt vad som har hänt inne i fängelset är det svårt att få vetskap om, men på söndagen hade runt trehundra av fångarna tagit sig ut på fängelsetaket i snöyran där de vecklade ut banderoller skrivna på lakan och bad om hjälp från världen utanför murarna. Ett hundratal civila samlades snart utanför fängelset för att visa sitt stöd. Framför allt rörde det sig om anhöriga till fångarna som kommit för att hälsa på eftersom det var söndag och besöksdag.

En amatörvideo som har spridits på bland annat facebook, visar de demonstrerande fångarna på taken. Däruppe håller en av fångarna tal med en megafon genom snöyran till folkmassan utanför murarna: ”Vi är trötta på att bli förnedrade och misshandlade. Vi vill bli behandlade som människor!” säger han bland annat. En kvinna ropar tillbaka över muren: ”Och vi kommer stå kvar med er! Vi kommer stå kvar!”
Varefter fångarna ropar ett långt utdraget: ”Tack!”

På kvällen när det mörknat kom hundratals OMON-militärpoliser till platsen för att köra bort de anhöriga som fortfarande stod kvar utanför fängelset tillsammans med nya demonstranter som slutit upp till stöd för fångarna. OMON gick till våldsam attack mot demonstranterna, och rysk TV visade senare bilder på demonstranter som blivit slagna blodiga i ansiktet av polisens batonger, både män och kvinnor. En av dem var människorättsaktivisten Oksana Trufanova som rest dit för att bevittna händelserna och berättade att ”mödrar, systrar och döttrar till fångarna har blivit misshandlade av polisen för att de visat stöd för sina män inne i fängelset.”

Polisen å sin sida påstår att flera OMON-soldater också blev skadade av demonstranter som kastade flaskor. Båda sidorna är överens om att ett tiotal berusade unga män hade dykt upp på platsen och bidrog till bråket. Oksana Trufanova tror dock att de var provokatörer som skickats dit för att ge polisen en förevändning att ta i med hårdhandskarna mot de fredliga demonstranterna. En annan människorättsaktivist, Lev Ponomarjov, kräver nu att myndigheterna ska tillsätta en oberoende kommission för att utreda fångarnas situation i Kopejsk.

Förhållandena i Kopejskfängelset uppmärksammades vid en tidigare skandal år 2008, då ett tiotal nyanlända fångar vid ”välkomstmottagandet” misshandlades så svårt av vakterna att fyra avled. Den gången blev flera av fångvaktarna själva dömda till fängelse för mord. Förhållandena i ryska fängelser är ökända, framför allt sett ur hälsoskäl, då tuberkulos och andra sjukdomar sprids okontrollerat.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.