Krisens grepp över Grekland hårdnar

02 november 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Journalist som avslöjat rika skattesmitare fängslad.
Statskassan kan vara helt tom i början av november.
Nazisterna tar över gator och torg.

Den grekiske journalisten Kostas Vaxevanis står nu inför rätta efter att ha publicerat en lista med 2 000 namn på rika greker som smiter undan att betala skatt genom att sätta in sina pengar på hemliga schweiziska bankkonton.
Han riskerar att dömas för brott mot lagar som reglerar personuppgifter och integritet, men själv förklarar han att han ville avslöja hur de rika och mäktiga i landet skor sig själva och smiter undan från att betala skatt till samhället, det grekiska samhälle som nu håller på att kollapsa. Stats­kassan kan vara helt tom i början av november.
– Istället för att arrestera skattesmitare och de ministrar som finns på listan griper man de personer som värnar om sanningen och pressfriheten, sa Kostas Vaxevanis till tidningen Kathimerini i en intervju efter att han tillkännagivits arresteringsordern i söndags.

Kostas Vaxevanis är inte den enda grekiske journalisten som nu förföljs av de allt mer nervösa myndigheterna. I tisdags höll journalister på den statliga televisionen ERT en endagsstrejk som protest mot att två av deras medarbetare har sparkats och svartlistats efter att ha riktat kritik mot en minister.
– Myndigheterna känner sig osäkra. De försöker nu styra och manipulera media för att få folk att tro på regeringen, säger Dimitris Trimis, ordförande i Atens dagspressklubb, till the Guardian, och tillägger att han aldrig tidigare under sin karriär har upplevt ett så stort hot mot pressfriheten i Grekland.

Skattefusket som Kostas Vaxevanis skrev om är den del av den korruption som genomsyrar hela det grekiska samhället och staten. De två stora partierna, konservativa Ny Demokrati och socialdemokratiska Pasok, som turats om att styra Grekland de senaste decennierna, har inte gjort något för att bekämpa korruptionen.
Tvärtom har politikerna själva ofta varit korrupta. Till exempel sitter sedan i april den före detta socialdemokratiska försvarsministern Akis Tsochatzopoulos häktad för misstankar att ha tagit emot enorma mutor för köp av allt från ubåtar till missiler. Och i september slutfördes den förlikning som nåtts mellan tyska Siemens och den grekiska regeringen angående de mångmiljonbelopp som givits i mutor till grekiska politiker och tjänstemän i samband med bland annat digitalisering av telefonnätet på 1990-talet och speciellt för att säkra lukrativa kontrakt inför OS i Aten 2004, skriver SvD Näringsliv.

Den senaste tidens ekonomiska nedskärningar har inte minskat korruptionen. Tvärtom har det blivit värre. Med sänkta löner och höjda skatter har många tjänstemän idag svårt att stå emot frestelsen att ta emot mutor för att kunna överleva.
Och i takt med att staten och de sociala och ekonomiska skyddsnäten har upphört att fungera, samtidigt som lönerna och pensionerna har sänkts, har vanliga grekerna blivit allt mer tvungna att försöka fiffla för att försöka få det att gå ihop. Varför skulle de inte göra det när deras politiker hela tiden gör så?

Genom att spela på de etablerade politikernas korruption, samtidigt som man också lyfter fram invandrare som syndabockar att skylla krisen på, har det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning vunnit allt mer mark, både i parlamentet, där nazisterna vid valet i somras fick 18 platser med sju procent av rösterna, och på gatorna. Gyllene Grynings nazistiska stormtrupper patrullerar och kontrollerar redan flera stadsdelar i Aten, ofta i samarbete med polisen.
– Kopplingen och samarbetet mellan Gyllene Gryning och polisen är uppenbar och ökänd. När fascistiska gäng angriper ett kvarter syns polisen inte till och aldrig arresteras någon. Polisen tillåter dem att angripa invandrare eftersom majoriteten av invandrarna har sina papper i ordning och då har polisen ingen laglig grund för att ingripa mot invandrare, säger vänsterpolitikern Petros Konstantinou till den baskiska dagstidningen Gara.

Utöver överfallen och morden på invandrare, blir gatustrider också allt vanligare med nazister och poliser mot vänsterdemonstranter.
– Det är redan inbördeskrig, säger nazisten Ilias Panagiotaros till BBC. Han är en av Gyllene Grynings 18 parlamentsledamöter, och äger dessutom en butik som säljer kamouflagekläder och kroppsskydd, en affär som just nu går bra medan många andra butiker måste bomma igen.
– På ena sidan står nationalister som vi, tillsammans med greker som vill att deras land ska bli vad det en gång var. På andra sidan står de illegala invandrarna och anarkisterna, säger han.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.