Gruvboomen: Fritt fram för utarmning!

För var och en som någon gång har sett ut över ett gigantiskt gruvområde, sett vidden av förstörelsen, sett detta ödsliga månlandskap, är det inte det minsta svårt att förstå de synliga effekterna för lokalbefolkningen på platsen, det är inte heller särskilt svårt att se att såret i marken kan få betydligt mer långtgående miljökonsekvenser än vi idag kan ana, att det är ett oåterkalleligt ingrepp i ekosystemet, i platsens förutsättningar till liv.

Med de tankarna i bakhuvudet är det oerhört skrämmande att följa gruvboomens verkningar i detta lilla land som de stora gruvbolagen idag helt uppenbart ser som ett fritt spelrum för prospekteringar och vinstuttag. En utveckling som äntligen börjar uppmärksammas på ett mer grundligt sätt i media, bland annat i SR:s Kaliber som påbörjat en serie med namnet Gruvornas makt.
Ännu mer skrämmande än själva utvecklingen i sig är den svenska regeringens syn på den som något enbart positivt för landet. Statsminister Fredrik Reinfeldt har bland annat sagt att malmen är för Sverige vad oljan är för Norge. Ett helt bisarrt påstående med tanke på att staten bara kräver en halv promille i ersättning för fynden, utöver bolagsskatten. En halv promille blev förra året 350 000 kronor. Alltså en spottstyver i statskassan. Att sätta denna siffra i förhållande till det som går förlorat, det låter sig inte göras, det blir för absurt.

Sverige räknas alltså, enligt forskningsinstitutet Fraser Institutes årliga rankning, som ett av världens absolut mest gruvvänliga länder. Hit kan företagen komma och plocka ut malm i princip gratis. Riskkapitalisterna jublar och slår sig för knäna över hur dumma vi måste vara som ger bort våra naturtillgångar som om det inte fanns någon morgondag.
I flera länder införs just nu gruvskatter för att råda bot på de multinationella gruvbolagens ohämmade vinstuttag. Men Sveriges näringsminister, Annie Lööf (C), tycker att en sådan idé är rent befängd. Hon säger till P4 Norrbotten att hon är ”otroligt stolt över de arbetstillfällen och den tillväxt som gruvbolagen skapar i Sverige, inte minst i Norrland”. Hon ser lika kort som statsministern. Det är lätt att börja undra när de ska bli trötta på sina egna nästippar.

Arbetstillfällen? Arbetskraft flygs in och flygs ut. Gruvorna automatiseras. Samtidigt som de långsiktiga arbetstillfällena utplånas. Det är viktigare att bolagen får prospektera. Så viktigt att huvudfokus för regeringen just nu ligger på att ta fram en mineralstrategi som ska göra det ännu enklare för företagen att komma åt det de vill ha. Hittills har det funnits vissa krav av miljömässig karaktär att ta hänsyn till, de ska bort. Eller åtminstone göras harmlösa.
Samtidigt fortsätter protesterna mot den ohållbara exploateringen att växa. En budkavle vandrar genom Sverige och den 17 november blir det stor manifestation i Stockholm. Det finns de som förstår vart vi är på väg, även om Reinfeldt och Lööf verkar förblindande av malmfebern.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.