Europas arbetare säger ifrån!

14 november 2012

Förstasidan, Nyheter

Generalstrejk och demonstrationer i nästan hela EU. Polisen har misshandlat och fängslat hundratals. Stöddemonstration i Stockholm mot Trojkans nedskärningspolitik.

Madrid, Lissabon, Aten, Rom, London, Paris, Bryssel, Prag, Ljubljana. Många av Europas huvudstäder lamslogs under onsdagen när arbetarna utlyste facklig generalstrejk i protest mot EU:s nedskärningspolitik.
Spanjorer, portugiser, greker, italienare, britter, fransmän, belgare, tjecker, slovener. Miljoner människor demonstrerade tillsammans runt om i Europa mot den växande arbetslösheten och kapitalismens krissamhälle.
På flera håll möttes demonstranterna av våldsamma kravallpoliser som sköt med gummikulor och slog med batonger. Hundratals människor har sårats. Hundratals människor har gripits.

Framför allt var det offentliganställda runt om i Europa som deltog i strejken, dels för att deras fackföreningar ofta är starkare än privatanställdas. Men också eftersom de offentliganställda drabbas hårdast när de borgerliga såväl som socialdemokratiska regeringarna runt om i EU nu försöker rädda sina statskassor på att skära ner i offentlig verksamhet.
Samtidigt kritiseras generalstrejken av den europeiska arbetsgivarföreningen BusinessEurope, som menar att strejken slår hårt mot EU-ländernas redan svaga ekonomier.
– Detta är inte rätt väg att gå. Sådana här strejker kommer bara att skada ekonomin. Det kostar oss miljarder dollar, sade Philippe de Buck, chefen för BusinessEurope, enligt the Guardian.

I Sverige blev det ingen generalstrejk, men i Stockholm hölls på onsdagskvällen en stöddemonstration utanför EU-kommissionens kontor, organiserad av nätverket Välfärd utan vinst.
”Vi protesterar emot Trojkans (EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden) förödande åtstramningspolitik”, förklarade demonstranterna i det uttalande som lästes upp, och fortsatte: ”Trojkan försöker rädda det europeiska banksystemet från kollaps och en euro i sönderfall genom att sätta allt fler av Europas regeringar under förmyndare av övernationella organ. Organ som inte behöver stå demokratiskt till svars inför någon och inte kan avsättas i allmänna val.”

“Trojkan kräver stenhård offentlig budgetdisciplin och flexibel arbetskraft. Detta leder till en förödande slakt av offentlig sektor, privatisering av offentliga välfärdstjänster och utförsäljning av allmän egendom, sänkta löner och minskad köpkraft, urholkning av arbetsrätten samt växande arbetslöshet. Denna åtstramningspolitik drabbar även Sverige. Arbetslösheten har bara i år ökat med 60 000 personer. Sverige ligger i framkanten när det gäller avreglering och privatisering av välfärd och arbetsmarknad.”

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.