Egypten:Salafister hetsar mot strejkande arbetare

02 november 2012

Förstasidan, Kommentar, Nyheter, Utrikes

Arkivbild Tahrirtorget 2011 Foto: Emma Lundström

Arkivbild Tahrirtorget 2011 Foto: Emma Lundström

Den 19 oktober demonstrerade tusentals egyptier på Tahrirtorget i Kairo, för demokrati och mot att det muslimska brödraskapet tvingar sina idéer på allmänheten. Uppemot 30 olika partier och organisationer deltog med krav på social rättvisa, och på att brödraskapet ska sluta sälja ut revolutionen. Även delar av kvinnorörelsen deltog och ett av slagorden löd: ”Barn ska leka, inte gifta sig”. Orden syftade på konstitutionsförslaget som vill sänka flickors giftasålder till nio år.

Allt detta enligt nättidningen Ahram Online som också rapporterade att protesterna till stor del handlade om att ställa president Mohammed Mursi till svars för hur regeringen attackerat de omfattande arbetarstrejkerna.
För så ser det ut. Arbetarnas krav på bättre arbetsvillkor och högre löner har vid upprepade tillfällen mötts av våldsamma polisuppbåd.

Ett av de redskap som de styrande använt som slagträ mot de strejkande är, som vanligt, religionen. De senaste dagarna har våldet och det religiösa hetsandet trappats upp. Bland annat i hamnstaden Alexandria där ledande salafistshejker, i samband med den islamiska högtidsfesten Eid al-adha, bland annat har uppmanat regeringen att sluta ”dalta med folket”. Ahram Online ser det som att salafisterna i Alexandria verkar satsa på bred front mot vänstern och liberalerna.

Under förra fredagsbönen krävde till exempel shejk Ahmed Mahalawy att de strejkande arbetarna och doktorerna borde sparkas omgående och ersättas med landets stora skaror av arbetslösa. Shejken stödde Mohammed Mursi i presidentvalet och nu önskar han av sin kandidat att denna ska vara ”lite mer hårdhänt”.

Ord kan vara bara ord. Men när det kommer till religion har de en tendens att gå längre än ut i tomma luften. Så också nu. I samband med att advokaten Sobhi Saleh, från Muslimska brödraskapet, höll en egen högtidsceremoni på Ramlatorget i Alexandria, besköts arbetare på platsen, enligt Ahram Online. Sobhi Saleh kallade de arbetare som deltar i strejkerna för ”folkets fiender”, samtidigt som han hävdade att sekulära och liberala människor försöker ”förstöra statens identitet”. Han sade också att det inte är något ”vi” tänker tillåta. Saleh är en del av gruppen som utformar Egyptens nya konstitution. Han vill att sharia ska råda.
Liknande religiösa utfall ska ha gjorts runtom i Egypten. De salafistiska shejkerna vill, enligt Ahram Online, att folket ska sluta omfamna sekularismen och istället kämpa för en konstitution som speglar ”Guds styre”.
Men stora delar av folket fortsätter att visa sitt missnöje, fortsätter att kräva bättre villkor, fortsätter att vägra böja sig för oförsvarbara lagar och fanatism.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.