Den siste nazistjägaren tänker inte ge upp

09 november 2012

Förstasidan, Utrikes

Efraim Zuroff fyller snart 65 men tänker inte gå i pension.
Det finns fortfarande gamla nazister att spåra upp och döma för folkmord. Till sist handlar det om att försvara historieskrivningen.

Det behövs fler nazistjägare, men det är inget framtidsyrke eftersom de naziförbrytare som fortfarande är på fri fot håller på att dö bort. Men därför är det viktigt att hitta dem nu och ställa dem inför rätta innan det är för sent.
– Jag är troligen den enda juden som önskar nazisterna god hälsa, säger Efraim Zuroff, den sista nazistjägaren, i en aktuell intervju med tidningen The Times of Israel.
Han är chef för Simon Wiesenthalcentret, som sedan 1970-talet har kartlagt och letat rätt på de nazister som sedan andra världskrigets slut har försökt smita undan rättvisan.

Centret bär namn efter den mest kända nazistjägaren Simon Wiesenthal, en jude från Österrike som själv hade överlevt nazisternas förintelseläger. Direkt efter kriget hölls rättegångarna i Nürnberg, där många ledande nazister dömdes för sina krigsförbrytelser. Men därefter tröttnade både västmakterna och Sovjet på att fortsätta uppgörelsen med nazismen, och de nazister som kommit undan rättvisan genom att emigrera och byta identitet började känna sig trygga med sina nya liv.
Simon Wiesenthal valde då att dedicera sitt liv åt att likt en privatdetektiv på egen hand leta rätt på förrymda nazister, kartlägga dem och presentera bevis som skulle kunna få dem dömda. Simon Wiesenthal-centret grundades 1977 i Los Angeles för att i Simon Wiesenthals anda fortsätta det arbetet.

Själv är Efraim Zuroff född efter kriget 1948 av judisk-amerikanska föräldrar, och började i egenskap av historiker att arbeta som arkivarie för Simon Wiesenthalcentret 1978. Men snart blev han också ”jägare” och under 1980-talet, då Förintelsen åter började uppmärksammas i Väst, var han med och fångade hundratals gamla nazister som bytt identitet och levde sina nya liv i framförallt den engelskspråkiga världen USA, England, Kanada och Australien.
Ett av Efraim Zuroffs viktigaste fynd under 1990-talet var att i Argentina spåra upp den kroatiske fascistledaren Dinko Šakić, och få honom dömd för massmord. Dinko Šakić var kommendör över det kroatiska koncentrationslägret Jasenovac där 100 000 människor mördades, och dessutom en hög militärledare i den kroatiska fasciströrelsen Ustaša som styrde landet i allians med Nazityskland 1941-45.
Efraim Zuroff är helt övertygad om att det är rätt att jaga och döma de gamla nazisterna trots att så många år har gått sedan kriget tog slut.
– Jag har aldrig varit med om att någon av dessa nazister har visat någon ånger över de brott de har begått, inte en enda av dem, säger han i en tidigare intervju från 2010.

Snart fyller han 65, men Efraim Zuroff har inga planer på att gå i pension, så länge det finns nazister kvar att jaga rätt på.
– Jag tänker inte gå i pension, i så fall skulle det bli för många glada nazister i världen, säger han, och tillägger att så länge de lever ska de aldrig få känna sig helt säkra på att de kom undan. För det finns fortfarande gott om gamla massmördare att hitta och döma, menar han, inklusive några av de värsta.
Förra sommaren identifierades och dömdes i Tyskland den 90-årige Ivan ”den förskräcklige” Demjanjuk, som var en sadistisk lägervakt i koncentrationslägret Sobibor, Polen, där 250 000 judar mördades.
Den här sommaren greps i Budapest den 97-årige ungerska nazistpolisen Laszlo Csatary som nu ska ställas inför rätta, misstänkt som ansvarig för mordet på 15 700 judar vid gettot i Kassa, Ungern.
Och sedan i september pågår en utredning mot en 87-åring tysk man som idag bor i Philadelphia, USA, som misstänks vara en gammal SS-soldat som arbetade som lägervakt i Auschwitz.

När de sista nazisterna har fångats eller dött bort återstår dock kampen om historien, förklarar Efraim Zuroff. Efter Sovjetunionens fall har man i Östeuropa, framför allt i Baltikum, börjat rehabilitera gamla nazister och nazikollaboratörer som ”nationalhjältar” eftersom de stred mot Sovjetunionen, samtidigt som man förringar deras inblandning i Förintelsen.
Efraim Zuroff är en skarp kritiker till den så kallade Pragdeklarationen som EU antog 2008, och som hävdar att kommunismens brott ska jämställas med nazismens brott mot mänskligheten. Där påstås bland annat också att Förintelsen var ett ”dubbelt folkmord”, där både Hitler och Stalin görs lika ansvariga för massmorden av Europas judar.

”Motståndet mot Pragdeklarationen har aldrig handlat om att vi tycker att kommunismens brott ska tystas ner. Inte heller är vi emot att kommunismens offer ska uppmärksammas och förövarna bestraffas. Tvärtom tycker vi att det är på tiden”, förklarade Zuroff i ett kritisk uttalande mot Pragdeklarationen 2008. Men kommunismens offer måste uppmärksammas separat och inte buntas ihop med nazismens folkmord, menar han:
”Det största hotet mot mänskligheten var Nazityskland, och det var den sovjetiska armén som befriade Östeuropa. Sovjet var den kraft som besegrade Nazityskland och räddade Europa och världen från den nazistiska mardrömmen. Andra världskriget startades av Nazityskland, inte Sovjetunionen, och ansvaret för de 35 miljoner döda i Europa, varav 29 miljoner inte var judar, är Nazitysklands och Hitlers, inte Stalins. Att jämställa nazismens och kommunismens offer är inget annat än historieförfalskning.”

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.