Bort med Billström

Jaha. Så har han gjort det igen, migrationsministern, trampat rakt i klaveret helt utan gehör för den skärande ton som uppstår varje gång.
Vad är det han vill göra nu? Jo, han funderar på att återinföra visumtvång för länderna på västra Balkan. Enligt P4 Sjuhärad anser Tobias Billström (M) att asylansökningarna från människor därifrån, främst romer, ”proppar till i systemet”. Han tycker helt enkelt att de har blivit för många och att de som ansöker inte har tillräckliga asylskäl. ”De”, alltså. Se framför er den svepande gesten över det föreställda ”kollektivet” från västra Balkan. Som enligt Billström nog kommer till EU, och Sverige, för barnens skull, för att de ska få en framtid. Vilket ju är intressant i sig. Att detta att vilja ge sina barn möjligheten till en framtid inte är asylskäl nog.

Sedan EU tog bort visumkrav för personer från de flesta icke EU-länderna på västra Balkan för två-tre år sedan ska det ha kommit 20 000 asylsökande därifrån, enligt Ekot. Att återinföra visumkrav för en specifik grupp, romerna från västra Balkan, är helt befängt. Det är inte bara genuin diskriminering, det är rasism. Det visar också att Tobias Billström har en ganska skev verklighetsuppfattning när han säger att de från västra Balkan, alltså romerna, inte har asylskäl nog. Han kan uppenbarligen varken historia eller nutidsorientering.
Vänsterpartisten Hanna Thomé, kommunalråd med ansvar för antidiskriminering och kultur, sätter fingret på vad det är som klingar falskt i Billströms retorik: ”Fördrivningar och andra former av utestängningar av romer är väldokumenterat från västra Balkan. Den borgerliga regeringen visar verkligen upp en obehaglig människosyn i sitt agerande.”
Romerna kommer inte hit för kul. De flyr undan förtryck och förföljelse. Situationen för romerna i Europa försämras stadigt, från redan urusel. De förvägras ständigt de mänskliga rättigheter som EU slår sig för bröstet om att vara så bra på att värna.

Det är som sagt inte första gången Tobias Billström gör bort sig när det gäller romerna. Det är ett återkommande scenario. Dagens Arena påminner oss till exempel om när Rosa Taikon 2012 kritiserade Billström för att ha en medeltida syn på romer i samband med att han tyckte att det var helt rätt att romer utvisades på grund av tiggeri.
Om Sveriges migrationsminister finns bara en sak till att säga: byt ut honom, nu!

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.