”Förrevolutionär situation i Sydafrika”

23 november 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Nu strejkar även lantarbetarna i Sydafrika. De har det ekonomiskt svårare än gruvarbetarna men är utan facklig organisation.  Nya sammandrabbningar mellan arbetare och polis.

I Sydafrika har gruvstrejkerna nu spridit sig till de fattiga lantarbetarna som strejkar för höjda löner till 150 rand, eller 115 kronor, om dagen. Det är ungefär dubbelt så mycket som den usla lön de har idag, men första gången som de till stor del fackligt oorganiserade lantarbetarna ställer krav.
– De massprotester som nu pågår bland lantarbetare i Västra Kapprovinsen, som till 95 procent är oorganiserade, har aldrig tidigare förekommit, säger den svenske socialisten Dick Forslund som bor i Sydafrika.

Den globala ekonomiska krisen har också försvårat för lantarbetarna när exporten av det de producerar har minskat, samtidigt som arbetarnas egna levnadskostnader har ökat. Lantarbetarna, som till stor del är migranter och säsongsarbetare, är den ekonomiskt mest utsatta gruppen i Sydafrika, och har det sämre än till och med gruvarbetarna, enligt tidningen Mail & Guardian (16/11). Dessutom måste lantarbetarna ofta betala tillbaka nästan hälften av sina låga löner till sina chefer i hyra för de usla skjul de får bo i, påpekar den fria vänsterorganisationen Democratic Left Front, som är kritiska till hur lite fackföreningen Cosatu och ANC har gjort för att förbättra arbetarnas situation sedan apartheid upphörde.

Det var i början av november som en vild strejk bröt ut bland vinodlingsarbetare i det lilla samhället De Doorns, och strejken spred sig snabbt till andra odlingar. Lantarbetarna har även blockerat motorvägen N1 och våldsamma sammandrabbningar med polisen har ägt rum.
– Vi kan tala om en så kallad förrevolutionär situation nu bland lantarbetare. Kravet på 150 rand om dagen har spridit sig över stora områden och inbegriper tusentals, just när skörden är på gång. Polis har skjutit skarpt mot arbetare utanför Kapstaden. Vägar blockeras. Polisbilar ligger omkullvälta. Fruktträdgårdar och vingårdar har satts i brand och det brinner också i ett par småstäder norr om Kapstaden, berättar Dick Forslund.

Jordbruksministern Tina Joemat-Pettersson har försökt lugna lantarbetare med att erbjuda 80 rand om dagen, vilket är en löneökning med 10 procent, och långt ifrån de 150 rand som arbetarna kräver.
– Ministerns ingripande kommer knappast att stoppa detta. Proppen är ur. Decennier, hundra år, av förtryck och övergrepp kommer nu upp till ytan. Detta utlöstes av gruvstrejken i Marikana och den fortsatta gruvstrejken i gruvföretaget Amplats, säger Dick Forslund.
– Nu hotar detta att sprida sig över hela näringen också i Östra Kapprovinsen. Därmed är båda grenarna av exportindustrin i rörelse, gruvorna och lantbruket. Det är massivt, säger han.

”Lantbruksarbetarnas tunga arbete producerar mat och dryck för alla i det här landet, och även till många i utlandet, men de tvingas att arbeta under osäkra och farliga förhållanden. De dricker smutsigt vatten, lever utan elektricitet och toaletter, får de lägsta lönerna och hotas ständigt av arbetslöshet och vräkningar såväl som verbala och fysiska påhopp från sina chefer”, skriver Democratic Left Front i sitt stöduttalande till de strejkande: ”Nu har lantbruksarbetarna sagt att det får vara nog. De vill inte längre bli behandlade som djur.”

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.