SS-soldater hyllas med nytt monument i Lettland

01 oktober 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

 

Kopia av Lettiska monumentet

 

Ett kontroversiellt monument som hedrar Lettlands Waffen SS-legion, som stred på nazisternas sida under andra världskriget, restes i den lettiska staden Bauska den 14 september.
Monumentet i form av en två meter hög minnessten har finansierats genom privata donationer, men uppfördes efter ett politiskt beslut från staden under en ceremoni där lokala politiker och militärer deltog.

Den lettiska legionen upprättades av nazisterna 1943 för att strida mot Sovjetunionen och bestod av både frivilliga och tvångsrekryterade letter. I lettiska legionen ingick också den ökända lettiska ”hjälppolisen” som aktivt deltog i de nazistiska massmorden på runt 60 000 av lettlands judar.

Monumentet har väckt protester från människorättsgrupper och judiska föreningar. I ett öppet brev till lettlands president Andris Bērziņš, skriver Arkadij Suharenko, ordförande för Judiska samfundet i Lettland:
”Herr president. Jag vill inte upprepa hur det Judiska samfundet ser på försöken att rättfärdiga och hjälteförklara de lettiska medborgare som del tog i andra världskriget på Nazitysklands sida. Det är en gemensam hållning som antagits av judiska samfund runt om i världen att fördöma all rehabilitering och försök att väcka sympati för dem som stred för nazisterna – oavsett vilka omständigheter som fick dem att stödja den nazistiska regimen.
Det är därför självklart varför Lettlands judar måste fördöma upprättandet av detta monument, som vi anser är kränkande för dem som föll offer för nazismen inklusive dem som överlevde. Jag vänder mig till dig i egenskap av Lettlands statschef, med en önskan att du inte bara ska utvärdera vad monumentet i Bauska betyder, utan också att du i egenskap av landets president ska sätta stopp för den här typen av öppen antisemitism och bristande respekt för Förintelsens offer.” (20/9).

Arkadij Suharenko nämner också i brevet att det judiska samfundet i många år har försökt få tillstånd att upprätta ett minnesmärke över den synagoga i staden Bauska som brändes av nazisterna, men att myndigheterna aktivt har motarbetat det.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.