Protester! Protester! Protester!

26 oktober 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

London, Belfast, Glasgow, Madrid, Lissabon, Aten, Kairo; protestvågorna går höga på många av världens gator och torg just nu. Sköljer över politikernas tomgångstal om nedskärningar och privatiseringar som en oupphörlig kraft. Folket visar med största möjliga tydlighet att det har fått nog. Att missnöjet inte är övergående, att det krävs ändring, nu.

Samtidigt som Alliansen som bäst försöker sälja ut det sista lilla av gemensam välfärd som landet Sverige har kvar, haglar rapporterna in – från Spanien, från Portugal, och nu senast, från Storbritannien – om tiotusentals människor som marscherar mot nedskärningar, för skattemässig rättvisa och bättre arbets- och livsvillkor.

Inför lördagens massprotester i London, Glasgow och Belfast sade Sarah Miller, en av talespersonerna för UK Uncut, i ett pressmeddelande:
– Nedskärningarna bygger på total ekonomisk okunnighet och straffar de fattigaste och mest marginaliserade samhällsmedborgarna för en kris som bankerna orsakat. Åtstramning är inte en ekonomisk nödvändighet, utan ett politiskt val.
Hon föreslår att regeringen, istället för att skära ner på välfärden, borde lägga energi på att sätta stopp för storföretagens skatteflykt.

Som alla vet, vid det här laget, går det inte längre för politikerna att tiga ihjäl protester eller för högervridna medier att låtsas som att det bara rör sig om några få tjurskallar från extremvänstern. Twitter, Facebook och Livestreaming har gjort det rakt omöjligt. Är det tiotusental, kanske till och med hundratusen, ja, då får vi veta det. Då lyder rubrikerna äntligen som de borde. Till exempel: ”Storbritanniens fackförbund stannar London”.
En av organisatörerna, TUC (brittiska LO), beräknade antalet deltagare i huvudstaden till över 150 000. BBC NEWS meddelade att motsvarande siffra för Glasgow var omkring 5 000 och att de som deltog var alltifrån funktionsnedsatta aktivister, fackförbundsmedlemmar och offentligt anställda, till skotska kyrkan och organisationer som det nationella studentförbundet och Hardest Hit Coalition – föreningen för de som drabbas hårdast.
Ett av slagorden bland de unga var: ”Vi behöver en framtid som fungerar”. Ledaren för studentförbundet, Robin Parker, sade:
– Studenterna står sida vid sida med fackförbund och samhällsmedborgare från hela Skottland idag eftersom vi inte vill åse hur Westminsters åtstramningspolitik dumpar en hel generation på sophögen.

Helgen innan protesterade tusentals i Portugal och Spanien. Också där mot den åtstramningspolitik som verkar vara de styrandes enda kort när det gäller att hantera den, fortfarande i allra högsta grad blossande, europeiska skuldkrisen. AFP rapporterar att demonstrationerna i Portugal antog en festlig karaktär med många kulturella inslag. Ett av slagorden löd: ”Kultur är motstånd, konstnärerna är på gatorna”.
Torsdagen mellan de båda protesthelgerna genomfördes den andra generalstrejken på en månad i Grekland och bland annat Huffington Post kunde berätta att demonstrationerna var omfattande och att kravallpolisen använde tårgas och chockgranater mot folkmassan på Syntagmatorget.

Även i Egypten fortsätter strejkvågorna att slå höga, The Socialist har rapporterat om lärare, transportarbetare, universitetsanställda och läkare som strejkat under de senaste månaderna. Det handlar om social ojämlikhet. Återigen och överallt. Samtidigt som alltfler världen över även kräver en hållbar utveckling, ett slut på utsugandet av jordens resurser, på kapitalismens inneboende tillväxtmani och överexploateringen i dess släptåg.
Fötterna trampar gatorna. Rösterna höjs. Nävarna knyts inte längre i fickorna. Det kan bli svårt för makthavarna att hålla protestvågorna ifrån sig, hålla dem på behörigt avstånd. Svårt för dem att undvika att ta till sig budskapet från de skallande rösterna. Det kan till och med bli smått omöjligt när våg följer på våg. Som talesättet säger: droppen urholkar stenen, inte genom sin tyngd, utan genom att falla ofta.

Emma Lundström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.