Ljudet av klasskillnad

12 oktober 2012

Förstasidan, Kommentar, Kultur, Miljö

Tystnad, möjligheten att kunna få lugn och ro, är också en klassfråga. Det förklarar journalisten Anders Mildner som har skrivit en bok om hur vi påverkas av ljud: Koltrasten som trodde att den var en ambulans, vilken han berättade om i P1 i lördags.

Det råder en ”ljudlig segregation” förklarar Anders Mildner, där överklassen har möjlighet att stänga av de störande och ibland skadliga ljuden från omvärlden, medan underklassen tvingas leva med oljud runtomkring.

”Om du går in i ett hem hos folk som har det sämre ekonomiskt ställt, så kommer det låta mer därinne. Fläktsystem kommer att låta mer. De kommer att höra sina grannar mer. De kommer att höra vägarna utanför mer. Deras sömn kommer vara sämre för att de störs av de här ljuden medan de sover” säger Anders Mildner.

Ett talande exempel är den nya dundrande motorväg som just nu håller på att byggas klart på Järvafältet i norra Stockholm där de fattiga betongförorterna Tensta, Rinkeby, Hjulsta, Husby och Akalla ligger. Samtidigt grävs liknande vägar ner i tunnlar när de dras genom överklassens villaområden runt stan, för att de som bor där inte ska störas.

Per Leander

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.