Kvinnomarsch i Sydafrika stoppad

01 oktober 2012

Förstasidan, Utrikes

▶ Fredlig kvinnomarsch mot våldet förbjuden ▶ Strejken vid Marikana är över,
men ytterligare två arbetare har dödats ▶ Poliserna som mördade arbetarna går fria

 

Strejken vid platinagruvan i Marikana är över med seger för arbetarna som fått igenom sitt krav på högre löner från företaget Lonmin. Men för den sakens skull har ingen glömt att 45 arbetare dog under strejken, de flesta skjutna i ryggen när polisen bröt upp ett möte den 16 augusti.
Ytterligare två arbetare dödades i förra veckan, dagarna innan strejken vid Marikanagruvan tog slut, i samband med en polisrazzia mot kåkstaden Wonderkop i närheten av gruvan, där polisen påstod sig leta efter vapen.
En av de dödade var en man som blev överkörd av polisens pansarbil. Den andra som dödades var en kvinna, kommunarbetaren Paulina Masuhlo, som träffades hårt av polisens gummikulor när polisen öppnade eld från sin bil mot en grupp kvinnor på gatan, enligt tidningen The Guardian (20/9). Hon avled senare på sjukhus. Flera av de andra kvinnorna skadades också svårt.

”Vi beklagar sorgen och ger vårt fulla stöd till Paulina Masuhlos familj och vänner, samt alla de andra drabbade i Marikana och Wonderskop” skriver Marikana Solidarity Campaign i ett uttalande efter händelsen, och fortsätter: ”Vi kräver att polisministern omedelbart genomför en utredning av Paulina Masuhlos död och ser till att de poliser som var inblandade i mordet stängs av. Utifrån allt som är känt om var och när attacken inträffade borde det inte vara några problem. Det finns många vittnen som är beredda att träda fram ifall deras säkerhet kan garanteras. Vi är också extremt missnöjda med att ingen av de poliser som var inblandade i massakern den 16 augusti har identifierats eller blivit avstängda, detta är totalt oacceptabelt och orättsligt.”

Uttalandet från Marikana Solidarity Campaign avslutas med en uppmaning till Sydafrikas folk:”Vi måste agera tillsammans för att sätta stopp för polisens brutalitet och se till att vi får en polismyndighet som kan skydda folket från kriminalitet istället för att vara den organisation som tar till våld mot människor som gör sina röster hörda för ett värdigt liv.”
I lördags den 22 september planerade en kvinnoorganisation i Wonderskop att genomföra en fredlig demonstration i protest mot polisvåldet. Men i sista stund satte kommunalpolitikerna stopp för demonstrationen genom att förbjuda den.
”Vi skulle lämna över en namninsamling vid polisstationen i protest mot polisvåldet i Marikana, och med en begäran att polisen och militären ska dra sig tillbaka från Marikana och med krav på en utredning av polisvåldet och andra oegentligheter som pågått här de senaste sex veckorna. Men kommunalpolitikerna har förbjudit vår planerade marsch”, skriver kvinnoorganisationen i ett pressmedelande, som fortsätter:
”Vår kamrat Paulina Masuhlo, som dog i onsdags den 19 september som ett resultat av polisens våld, arbetade för kommunen. Det är ironiskt att samma kommun nu har förbjudit oss att demonstrera till hennes minne med begäran om att utreda det våld som ledde till hennes död. Vi fördömer detta olagliga förbud att demonstrera och uppmanar alla att protestera mot myndigheternas attacker mot yttrandefriheten och demonstrationsrätten. Vi ber er att agera och sätta stopp för denna process som håller på att föra vårt land tillbaka till apartheid-tiden.”

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.