Kommunalval i Brasilien: Arbetarpartiet störst

19 oktober 2012

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

▶Det socialistiska vänsterpartiet PSOL skrällde i Rio   ▶Kandidaten Marcelo Freixo tog hem över 28 procent – nästan en
miljon röster   ▶PSOL den dominerande vänsteroppositionen

PSOL. Foto: Renato Roseno

Kommunalvalen i Brasilien den 7 oktober blev en oväntad framgång för det regerande socialdemokratiska partiet PT, Arbetarpartiet. PT fick totalt 17,2 miljoner röster och blev därmed det röstmässigt största partiet. Städer med över 200 000 invånare (ett drygt 60-tal) har en andra valomgång den 28 oktober om ingen kandidat fick mer än 50 procent i första omgången.
Av de prestigeladdade delstatshuvudstäderna (totalt 26) lyckades PT bara vinna en (Goias) i den första valomgången, men går vidare till den andra i bland andra storstäderna São Paulo, Salvador och Fortaleza.

Ett riktigt dåligt val gjorde partiet i städer som Porto Alegre och Recife, traditionellt starka fästen för PT, men där partiledningen intervenerat i de lokala partiorganisationerna och tvingat fram ”sina” kandidater. I Rio de Janeiro ställde PT inte ens upp utan gav sitt stöd till den sittande borgmästaren, högerpartiet PMDB:s Eduardo Paes, som vann redan i första valomgången.
Den stora skrällen i Rio var att det socialistiska vänsterpartiet PSOL:s kandidat Mercelo Freixo tog hem över 28 procent (nästan 1 miljon röster) och definitivt etablerade PSOL som den dominerande vänsteroppositionen. En stor del av dessa röster kommer helt klart från traditionella PT-sympatisörer, vilket framgick redan på det stora valmöte som hölls i centrala Rio under kampanjen och där åtskilliga PT-flaggor och banderoller syntes i folkmassan.

PSOL (Partido Socialismo e Libertade) – Socialistiska Frihetspartiet – gjorde bra val i flera av landets storstäder. I delstaten Paras huvudstad Belém kom partiets kandidat främst, med 32 procent och går därmed vidare till den andra valomgången med goda möjligheter att vinna över en kandidat från högern. Även i delstaten Amapás huvudtad Macapá går PSOL:s kandidat vidare till andra valomgången men med mindre chanser till framgångar.
Partiets borgmästarkandidater gjorde starka val också i städer som Florianópolis (14 procent) huvudstad i delstaten Santa Catarina, Niteroi (18 procent) granne med Rio de Janeiro, Fortaleza (12 procent) huvudstad i delstaten Ceara och Ilheus (23 procent) i södra Bahia.

PSOL:s första och hittills enda borgmästare valdes också i den lilla kommunen Itaocara (ca 20 000 invånare) i delstaten Rio de Janeiro där den före detta sockerrörsarbetaren och fackföreningsmannen Gelsimar valdes med över 44 procent av rösterna.
I valen till motsvarigheterna till våra kommunfullmäktige lyckades PSOL i det närmaste fördubbla antalet mandat jämfört med det förra valet 2008, och finns nu representerade i 10 delstatshuvudstäder och ett antal större och mindre städer runt om i landet. Stora framgångar för PSOL med totalt 49 mandat, men fortfarande mycket långt från de flera tusen som PT har.

En spektakulär framgång gjorde också det trotskistiska partiet PSTU som i delstaten Rio Grande do Nortes huvudstad Natal i nordöstra Brasilien hämtade sin viktigaste framgång i val hittills. Partiets kandidat till kommunfullmäktige Amanda Gurgel fick över 30 000 röster och blev den i särklass mest framgångsrika kandidaten i staden (den näst bäste fick drygt 9 400 röster).
Läraren Amanda Gurgel blev rikskändis 2010 då hon i en videoinpelning från ett möte om den katastrofala situationen i de offentliga skolorna ställde representanter från regeringen svarslösa. Klippet spreds på Internet och sågs av mer än 300 000 personer på ett par dagar. I Natal, liksom i Belém, där man fick sin andra fullmäktigeplats, har PSTU ingått i valsamarbete med PSOL.

Göran Kärrman

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.