Evin Cetin tog timeout – och är tillbaka på jobbet

07 oktober 2012

Förstasidan, Nyheter

Evin Cetin, foto: Nicolas Peyrau

Evin Cetin, foto: Nicolas Peyrau

 

Försteombudsman för Social­demokraterna i Dalarna, Evin Cetin, är tillbaka på jobbet efter en kortare timeout.
Expressen berättade nyligen att hon i våras under en resa besökte gruppen Pejak i den kurdiska delen av Irak. Hon syntes på en kort filmsnutt dansande med kvinnor i gruppen.
Enligt Expressen kopplas Pejak till PKK, och Pejak skulle också vara terroriststämplad av USA.
– Min principiella uppfattning är glasklar och det är partiets också: Vi ska inte ha kontakt med organisationer som är stämplade som terroristorganisationer, sade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Expressen.
Och Evin Cetin måste ta timeout medan saken utreddes. Nu visade det sig snabbt att Pejak tydligen inte alls var terrorist­stämplad av USA. Gruppen finns på en lista, men inte ”terroristlistan” utan på en annan, oerhört omfattande lista.
Journalisten Andreas Henriksson skriver på Newsmill att denna lista hör till USA:s finansdepartement, och ”… vars syfte är att begränsa det ekonomiska rörelseutrymmet för en rad olika organisationer, företag, individer och enskilda flygplan med mera världen över. Det är ett kompendium på 542 tätskrivna sidor, som på goda grunder har kritiserats för att uppvisa bristande rättssäkerhet. Det är på denna lista som Pejak finns uppförd.”

På tisdagen demonstrerade ett antal personer utanför Socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm.
– Det här är pinsamt för Socialdemokraterna. Det är ett hyckleri att man tycker att det är okej att sälja vapen till Saudiarabien, men inte okej att gå med kurdiska gerillagrupper i bergen, sa den svensk-kurdiske komikern Özz Nûjen till Expressen.
– Vi vill visa vårt stöd för Evin Cetin, sa studentpolitikern Roshan Yigit (S), som organiserade demonstrationen, till Expressen.

Stefan Löfvens uttalande om terroristorganisationer väckte uppseende inom S. Dagens Arena skriver: ”Uttalandet har väckt reaktioner inom delar av socialdemokratin – som tidigare samarbetat med just flera terror­stämplade organisationer. Partiet har bland annat sam­arbetat med sydafrikanska ANC och palestinska Fatah (PLO), trots att organisationerna betraktats som terrorister. Dessutom ville till exempel Mona Sahlin så sent som 2008 inleda samtal med terrorstämplade Hamas.”

Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.