Estelle, små segelbåtar och en död fiskare från Gaza

13 oktober 2012

Förstasidan, Nyheter

I lördags lämnade segelskonaren Estelle hamnen i Neapel för att sätta kurs mot Gaza, den sista etappen på väg från Östersjön. Estelle är på uppdrag för Ship to Gaza och vinkades av av hundratals entusiastiska sympatisörer.
”När de italienska hamnmyndigheterna tillät oss att lasta de 300 fotbollar som legat i lagerlokaler i Aten sedan förra sommaren visste entusiasmen inga gränser”, skriver Ship to Gaza Sweden på sin hemsida.
Adam Keller från den israeliska fredsrörelsen Gush Shalom berättar på sin hemsida om staden Gaza, en kuststad med invånare som gillar vatten och segling. Det är bara väldigt svårt för dem att ta sig ut i vattnet. Adam Keller berättar:
”2006 skänkte Qatar tio små segelbåtar till det nybildade segel- och surfsällskapet i Gaza, men inte förrän i september 2012 hade Israels militärinspektörer bestämt sig för att det inte medförde någon säkerhetsrisk att släppa igenom båtarna.”

Men de andra Gazabåtarna?
”Strax efter segelbåtarnas glada ankomst till Gaza blev den 22-årige fiskaren Fahmi Abu Rayash skjuten nära Beit Lahiya, träffad i magen och foten. Skadorna ansågs inte livsfarliga från början, men han avled efter två dagar på sjukhus.” Vad hände?
”Enligt den israeliska militärkommunikén kom han för nära en förbjuden zon och misstänktes för att planera en väpnad attack. Enligt palestinierna tänkte han inte skada någon (utom möjligen fisk). Någon opartisk utredning har inte förekommit och kommer inte att förekomma.”
I mer än tio år har Israel patrullerat dygnet om längs Gazas strand, för att se till att ”belägringen av Gaza blir så att säga vattentät”, skriver Adam Keller. Det gäller att hindra båtar från att gå ut från stranden liksom att andra båtar utifrån kommer för nära stranden.
Och nu är segelskonaren Estelle på väg mot Gaza med 17 aktivister ombord. De kommer inte fram, skriver Adam Keller, de kommer att uppbringas och föras till Ashdod och anklagas för att ”ta sig in illegalt i Israel”…
”Kommer detta att innebära slut på belägringen av Gaza? Absolut inte”, säger Adam Keller.
”Men under åtminstone några dagar kan det påminna en del människor som inte vill bli påminda om att Gaza fortfarande är belägrat.”

Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.